Hírek

2015.11.09. 16:42

Karibi ritmusok, kubai érzés - A Habana Social Club látványos fellépése a Bartók színpadán

Dunaújváros - Először hagyta el Kuba határait, és indult európai koncertkörútra a karibi ország leghíresebb zenekara, a Habana Social Club. Magyarhoni országjárásuk második állomása vasárnap a Bartókban volt.

Balla Tibor

A több mint fél évszázados múltra visszatekintő, Kuba első számú zenekarának számító formációban a tagok állandóan cserélődnek. A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza teltháznyi közönsége a deszkákon egy férfi, egy női énekest, három fúvóst, dobost, kongást, bőgőst, zongoristát és egy gitárost láthatott, még inkább hallhatott.

Az eredeti kubai hangzás tehát már adott volt a megfelelő hangulathoz, ám látványelemekkel is fokozni igyekeztek a hatást. A hátuk mögött elhelyezett kivetítőn a Realmente Cuba Tour logóját időnként felcserélték hangulatos kubai utcaképekre, de előfordult, hogy az élő színpadképet vetítették ki, vagy a robotlámpák táncával igyekeztek fokozni a hangulatot. Utóbbi kettő nem mindig hozta meg a kívánt eredményt, a szemeket kisütő robotlámpák, a kapkodó, rángatott kamerakép inkább idegesítő volt helyenként. Annál inkább elérte a hatást a három vérbeli kubai táncosnő, akik mellé ezen az előadáson (vagy turnén?) magyar férfitáncos, Hajnal Gyula salsa oktató szegődött társul.

A várva várt kubai hangulatélmény persze nem maradt el, hiszen a sokat szenvedett nép minden pillanatban az élet feltétlen szeretetét, a boldogság keresését hirdeti, és mindez áthatja zenéjüket is. Saját dalaik mellett több latin-amerikai világsláger átdolgozása is felcsendült, de nem maradtak ki a legnagyobb kubai slágerek, a Flor palida, a Chan Chan, a Bailando, Vivir Mi Vida, Che commandante, Guantanamera, Caballo viejo, Represent Cuba, vagy a Se que te amo sem. Nem csoda tehát, ha a közönség állva, vastapssal búcsúzott tőlük.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!