Hírek

2016.08.08. 14:45

Kastélyavató, kiállításokkal - Megnyitották a Magyar-kínai Kulturális Turisztikai Központ két állandó tárlatát

Perkáta - A magyar-kínai barátságot szimbolizáló kiállítással avatták hétfőn Perkátán a felújított, és ezzel együtt Magyar-Kínai Turisztikai Központtá fejlesztett Győry-kastélyt.

Körmendi Erzsébet

A nagyszabású rendezvényen Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere köszöntötte a vendégeket, a partnertelepülés, valamint az azt is magában foglaló pekingi Fengtai kerület delegációjának tagjait. Részt vett az eseményen Chen Zhiliu, a Kínai Népköztársaság korábbi budapesti nagykövete, Perkáta díszpolgára, GuoXiaoguang, a nagykövetség kulturális tanácsosa, WangSuwei, Peking Fengtai Kerület Népi Gyűlésének elnöke, Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó, az Európa Kapuja Magyar-kínai Egyesület tiszteletbeli elnöke, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője.

Somogyi Balázs polgármester és WangShiyi, Huaxiang polgármestere aláírta az elkövetkező négy évre vonatkozó, települések közötti együttműködési szándéknyilatkozatot

A polgármester megköszönte az elődöknek, a diplomatáknak, valamint a partnerkapcsolat ápolásában jelenleg is aktívan közreműködőknek, hogy a két nemzet közötti barátságot fémjelző partnerkapcsolatot 56 éve ápolják, és amely nekik köszönhetően fennmaradt, élő és folyamatosan fejlődik. Felidézte az 1960-as mozzanatokat, amikor egy Sztálinvárosba érkező kínai delegáció Perkátára is ellátogatott, majd nem sokkal később az egyik, majd később az egyesített perkátai téeszt elnevezték Magyar-kínai Barátság Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnek, a Peking környéki testvérszervezetet pedig Kínai-magyar Barátság Huaxiangi Népi Kommunának. A következő mérföldkő a rendszerváltás utáni időszak volt, amikor a téeszek megszűnése adta meg a lökést az új utak kereséséhez, így jött létre a testvértelepülési kapcsolat Perkáta és Huaxiang között, amely alapja volt Fejér megye és Jilin tartomány testvértartományi partnerségének is. Az újabb fordulatot a magyar delegáció 2011-es huaxiangi látogatása hozta, amikor a fél évszázados kapcsolatra emlékezve kiállítás megnyitásáról, ifjúsági cserelátogatásról is megállapodtak, valamint eltervezték a turisztikai pályázatot, hogy méltó módon tudják fogadni a látogatókat. A megvalósításnak pedig mindenki tanúja lehetett hétfőn a Győry-kastélyban, amelynek felújítása 2015 júliusában kezdődött, és mostantól otthont ad a Győry-családot bemutató, valamint a kínai-magyar barátságot szimbolizáló tárlatnak. A polgármester név szerint megköszönte az együttműködést, a támogatást a kormányzati vezetőknek, többek között dr. Dorkota Lajosnak, dr. Galambos Dénesnek, minden partnernek, örökségvédelmi és kulturális szakmai intézménynek, szervezetnek.

A községben élő Kormos Balázs perkátai verbunkot mutatott be, amellyel korábban elnyerte a leghitelesebb mezőföldi táncos díjat Fotó: Zsedrovits Enikő

Galambos Dénes országgyűlési képviselő avató beszédében barátként köszöntötte a résztvevőket, hiszen jogi pályája kezdetétől folyamatosan kapcsolatban van a perkátaiakkal. Visszautalt a tavaly márciusi beruházás-megnyitóra, amikor elhangzott: Perkáta felkerült Fejér megye turisztikai térképére, kastélyai, kúriái, műemlékei miatt Magyarország Loire-ja lehet a térség Bicskétől egészen végig, középen Perkátával. A képviselő szerint választókerületének egyik ékszere a rácalmási Jankovich-kúria, másik a perkátai Győry-kastély, amelyet most töltenek meg élettel. Elismeréssel szólt a Győry-család meghatározó szerepéről, a magyar-kínai barátságot fémjelző Perkáta és Huaxiang közötti, több évtizedes kapcsolatban közreműködőkről. Elmondta, komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy a kastély felújításához szükséges forrás rendelkezésre álljon, és mintegy 400 millió forintot fordíthassanak az épületegyüttes helyreállítására. Galambos Dénes átadta a külgazdasági és külügyminiszter jókívánságait, akivel a térség zászlóshajója, Dunaújváros miatt folyamatos kapcsolatban vannak, és aki üdvözli a kínai-magyar kapcsolatokat, és gazdasági együttműködés terén is lát bennük további lehetőségeket. Zárszóként hangsúlyozta: Perkáta nemcsak a megye, hanem az ország, a világ turisztikai térképére is felkerült, és használják ki a jó adottságokat, kiváló lehetőségeket.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő mondott avatóbeszédet

WangShiyi, Huaxiang polgármestere szintén méltatta és megköszönte a települések közötti együttműködést, amelyet az emberek közötti barátság mélyít el, és amely az 56 év alatt fejlődött, egyre több színtéren működik, a kiállításoktól az ifjúsági cserelátogatásokon át a baráti találkozókig. Örömét fejezte ki, hogy 2016-2020 közötti időszakra szóló együttműködési szándéknyilatkozatot írhatnak alá most, amely újabb lehetőséget tartalmaz és az együttműködés újabb irányait jelöli ki.

GuoXiaoguang, a nagykövetség kulturális tanácsosa beszédében a követség támogatásáról biztosította Perkáta és Huaxiang testvértelepülési kapcsolatát, és azt kívánta: legyen mély barátsággal megtöltött a települések, országok közötti partnerség.

Somogyi Balázs emlékérmeket, okleveleket adott át a Győry-kastély felújításában aktívan közreműködőknek, majd WangShiyi polgármestertársával közösen aláírták az elkövetkező négy évre vonatkozó partnerkapcsolati szándéknyilatkozatot. Az avatóünnep zárásaként megtekintették a résztvevők a kínai-magyar barátságot, a csodás Fengtai tartományt, a vidám Huaxiangot, a gyönyörű Kínát bemutató tárlatot, végül WangSuwei, Peking Fengtai Kerület Népi Gyűlésének elnöke mondott pohárköszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!