Hírek

2016.07.06. 18:50

Katonadolog: betonozók kérték

Rácalmás/Dunaújváros – Javában zajlik Miska huszárunk bebetonozása. A homloka még talán kifénylik a betonhasábból.

Szabó Szabolcs

– Első gondolatra nekem is furcsának tűnt a kivitelezők által kínált megoldási metódus, ám az utóbbi bő hat hét bebizonyította, hogy működik. Miska huszár már homlokig van a betonban, most épp a zászlós megoldáson agyalunk a szakemberekkel, megoldjuk – fogalmazott lapunknak lapunknak Miska, a rácalmási rekordhuszár egyik megálmodója és egyben édesapja, Rohonczi ROHO István képzőművész, aki a következő munkákról is beszélt: – Alig másfél hét és végzünk a Miskát beborító betonhasábbal, ezután jön egy még számunkra is kihívásokkal teli feladat, hiszen ebből szarkofágból kell majd a beépített munka alapján kimetszeni a már kész alakzatot. Ilyen módszertannal hazánkban még nem csináltak szobrot, így mi is kíváncsian várjuk a végeredményt. A lényeg, hogy szeptember végén, Mihály napján, Miska már Pákozdon várhassa majd első látogatóit.

Állványzattan - lassan betemeti Miskát a speciális betontenger

Tehát: az eljárás lényege, hogy az eddig a régi rácalmási lovarda területén állomásozó rekordhuszár negatívja egyfajta öntőformává vált, amelyet az utóbbi hetekben a szakemberek egy speciális betonkeverékkel körbeöntenek, valamiféle hasábba bújtatva Miskát.

Fotó: Zsedrovits Enikő

- Az igazán nehéz szakasz majd most következik, hiszen egyfajta tortaszeleteléshez hasonlóan ki kell fejtenünk majd a negatívot fokról fokra. Hogy ez miként is történik majd, az számunkra is rejtély, ám már van kidolgozott forgatókönyv, amelyet követünk - mondta el a duol.hu-nak ROHO, aki az őszi tervekről is beszélt:

Reményeink szerint idén szeptember végén Pákozdon már állni fog a szobor, e cél érdekében mi ezúttal is majd mindent megteszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!