Hírek

2016.09.29. 19:40

Megjelent az Egytálételek könyve!

Dunaújváros - Megjelent a PLT legújabb szakácskönyve. A DH kötelékéből tíz kiváló háziasszony, nagymama receptjét találják benne.

Körmendi Erzsébet

Receptbeküldőink közül azt a tíz szerencsés előfizetőnket, olvasónkat köszöntötte Várkonyi Zsolt, a DH lapigazgató főszerkesztője tegnap a szerkesztőségünkben, akiknek a receptje (akár több is) bekerült kiadónk, a Pannon Lapok Társasága (PLT) legújabb gyűjteményébe. Címe: Egytálételek könyve.

Remek receptjeiket megtalálják a szakácskönyvünkben. Hátul: Kéri János, Kéri Jánosné, Szadeczkyné Rédl Julianna, Rabi Lajosné, Virág Kata édesanyja. Elöl: Kerlang Ferencné, Szabó József, Szabó Magdi, Katona Mihályné és Talpai Tiborné Fotó: Zsedrovits Enikő

Erős konyhaművész csapat gyűlt össze nálunk, a hölgyek legtöbbjét már a tizedik-tizenegyedik alkalommal invitáltuk meg egy tiszteletpéldány átadására, de a később csatlakozó Szabó Magda esetében is ez már a nyolcadik kötet, amelybe a családja körében kedvelt étel receptjét beválogatták. Az Egytálételek könyve egyébként már a tizenkilencedik darabja a sorozatnak. Remekmű a maga nemében, hiszen kipróbált, jól bevált, közkedvelt recepteket ad közre, mégpedig mindenki, még a kezdő szakácsnők, szakácsok számára is közérthetően, egyszerűen elkészíthető módon.

A Dunaújvárosi Hírlap előfizetői, olvasói közül ezúttal Domonyik Józsefné, Katona Mihályné, Kéri Jánosné, Kerlang Ferencné, Lauberné Bene Julianna, Rabi Lajosné, Szabó Magdi, Szadeczkyné Rédl Julianna, Talpai Tiborné és Virág Kata receptjét válogatta be a zsűri az Egytálételek könyvébe. Domonyikné Ica például a Bozótkrumplit ajánlja mindenkinek, Talpainé Piroska pedig a gazdag rakott krumplit sajtmártással. Beszélgetés közben az is kiderül, hogy az utóbbi a receptes papírok közül előhalászott különlegesség, bizonyítja, hogy a rakott krumplit ezer féle módon el lehet készíteni – soha nem unják meg a gyerekek, az unokák, a vendégek. Kéri Jánosné például azt teszi hozzá, hogy náluk mostanában a ledarált kolbász a kedvenc betét, amit még kicsit tovább fűszerez, és a tojás- kolbász-krumpli rétegek közé is tesz tejfölt, a tetejére is.

A kilencéves unoka nagy kedvence pedig a pásztortarhonya, szigorúan „sörét” alapanyagból, a kézi szóba sem jöhet. A mai gyerekek ízlése viszont érződik ezen is, mert a pásztortarhonya halom tetejére sok-sok reszelt sajt, esetleg parmezán kerül. Imádják az unokák a nagymama húslevesét, aminek már az illata is a konyhába csalogatja az aprónépet. Piroska viszont azt mondja, esete válogatja, néha két-három fogás, máskor csak egytálétel kerül az asztalra. Ha például zöldborsós húst készít rizzsel, akkor azt mondják a gyerekek, „levest nem kérünk”, inkább valami gyümölcslevet, vagy paradicsomot isznak utána. Kerlang Ferencné Nusika családja körében a lecsós tarja a közkedvelt étek, azonnal meg is osztja a többiekkel ennek az egyszerűen elkészíthető ételnek a receptjét. Kéri Jánosnétól azt tudjuk meg, hogyan lesz dús, sűrű állagú a gulyásleves. Szabó Magdika pedig elárulja, hogy náluk a krumpli megy minden formában és mennyiségben, a brassói például, de magában a sültkrumpli is nagy favorit az unokák körében. Nem beszélve a babról, ami minden családban közkedvelt étel, és a zöldségek sem hiányoznak az alapanyag-repertoárból. Receptbeküldőink örömmel forgatják a tiszteletpéldányt, azt mondják: sok újdonság van benne, amit szívesen kipróbálnak majd otthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!