Hírek

2014.02.03. 15:55

Kedvező munkaügyi statisztikák Fejér megyében

Dunaújváros-Fejér megye - Folytatódtak a kedvező változások tavaly a megyében a munkaügyi statisztikákban.

Pekarek János

A statisztika szerint folytatódtak a kedvező irányú változások Fejér megye és Dunaújváros munkaügyi helyzetében.

2013. utolsó hónapjában A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának dunaújvárosi járási kirendeltségén 3647 álláskeresőt tartottak nyilván. Ez 584 emberrel, 13,8 százalékkal kevesebb, mint a tavaly novemberi érték. Különösen látványos a javulás a pályakezdő munkanélküliek között. Dunaújvárosban 477 fiatal álláskereső szerepelt a decemberi nyilvántartásban: 122-vel, azaz 20,4 százalékkal kevesebben, mint novemberben. A munkanélküliség 8,5 százalékos volt nálunk.

Ez is csökkent az előző hónapihoz képest, mégpedig 1,4 százalékkal.

Az országos átlagnál több ember dolgozott Fejér megyében az elmúlt évben. A közmunkásokról nem készül külön statisztika (Fotó: Ady Géza)

Hasonló tendenciák figyelhetők meg a tavaly év végi adatok alapján az egész megyében. Fejérben a novemberinél több mint kétezer emberrel kevesebb, összesen 14 784 álláskeresőt tartottak nyilván, a pályakezdő álláskeresők száma 16,8 százalékkal csökkent, a munkanélküliség a novemberihez viszonyítva1,1 százaléknyi csökkenéssel 7,6 százalékos volt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint megyénkben a foglalkoztatás színvonala 2013 harmadik negyedében 54,1 százalékos volt ami 1,8 százalékkal haladja meg az országos átlagot.

Tavaly összesen 7051 fővel, vagyis 32,3 százalékkal csökkent az álláskeresők száma Fejér megyében. Országosan 27,3 százalékos volt a csökkenés átlaga.

A megyénkben nyilvántartott állástalanok száma 2013-ban januárban és februárban emelkedett, februárban tetőzött 24605 fővel, majd ettől kezdve folyamatosan csökkent. A havi érték csak márciusban haladta meg az előző év azonos havi értékét.

Az álláskeresők többsége, 52,2 százaléka nő volt. Éves átlagban az álláskeresők több mint négyötöde, 82,6 százaléka a fizikai állománycsoporthoz tartozott: ez 0,5 százalékkal több, mint 2012-ben volt. A fizikai foglalkozásúakon belül a szakmunkások közül maradtak a legtöbben állás nélkül: 33,1 százalékban.

Tavaly a megyei nyilvántartásban szereplő álláskeresők átlagosan 12,7 százaléka pályakezdő volt. Számuk az előző évihez képest 162 emberrel, 7 százalékkal nőtt, akárcsak arányuk a nyilvántartott álláskeresők között: 1,8 százalékkal. A pályakezdő álláskersők között is többségben vannak a nők, 51,5 százalékkal. Emellett csökkent a pályakezdő állástalanok iskolázottsági szintje, és különösen sok a szakképzetlen fiatalok aránya közöttük: 46,6 százalék!

Az elmúlt év során összesen 22840 új állásajánlat érkezett a megye munkaügyi kirendeltségeire: 4200 darabbal több, mint 2012-ben. Az új állások fele Székesfehérvár, egyötöde Dunaújváros körzetében volt.

A megyében tavaly összesen 599 embert érintő csoportos létszámbejelentés érkezett a munkaügyi hivatalokhoz.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!