Hírek

2016.06.26. 18:25

Kemencétől a bográcsokig

Dunaújváros - A nyári szezonra egy hiánypótoló kötettel gazdagította népszerű szakácskönyv sorozatát a Pannon Lapok Társasága. Terítéken a Szabadtűzi ételek könyve!

Szabó Szabolcs

E sorok írója viszonylag nagyobb összegben is fogadna arra, hogy a Pannon Lapok Társasága (PLT) soros receptes gyűjteménye a már ismert és elismert szakácskönyv kollekció egyik legnépszerűbb pillére lesz.

A kötet hálás témát dolgoz fel, olvasóink remek receptjeit felvonultatva.

A Szabadtűzi ételek könyve számunkra különösen fontos munka, hiszen a Parázs Varázs grillparty, vagy éppen a mögöttünk hagyott hétvégén bemutatkozó országos kitekintésű halrandevú is bizonyította, hogy nagyon is szeretünk közösségben, a szabad ég alatt sütni, főzni, bográcsozni.

Rutinos szerzőinknek, Kerlang Ferencnének, Beleznai Zsuzsannának, Katona Mihálynénak, Talpai Tibornénak és Szadeczkyné Rédl Juliannának lapunk főszerkesztője Várkonyi Zsolt (jobbra) és munkatársunk Szabó Szabolcs adta át az új szakácskönyveket Fotó: Zsedrovits Enikő

Minderről így ír a friss és ropogós szakácskönyv ajánlójában Kázmér Judit stratégiai ügyvezető igazgató:

A szabadban sütés-főzés elválaszthatatlan része, hogy együtt legyen a család vagy a baráti társaság. Ez igazi közösségi élmény: hiába áll a bogrács mellett egy ember, mindig úgy érezzük, akik ott vagyunk, hogy mi is hozzátettünk valamit. Segítettünk felkockázni a hagymát, szóltunk, hogy elég már a só, vagy egyszerűen szóval tartottuk a szakácsot. A szabadban főzés sokak számára összekapcsolódik a szabadsággal, hiszen többnyire hétvégén vagy szabadság idején jön össze a nagy család, hívnak vendégeket vagy mennek vendégségbe grillpartira. Tehát szabadban főzni többszöresen is jó!

Mindezt így látják lapunk hűséges olvasói is, akik egyben társszerzői is az új kötetnek. Mint az ünnepélyes könyvbemutatón elmondták, a szabadban sütés-főzés igazi jeles esemény, még akkor is ha csak egy kiváló paprikás krumpli rotyog a bográcsban. Szerzőink kiemelték, az utóbbi években e téren is sokat változott a gasztrokultúra, míg évtizedekkel ezelőtt egy vörösboros marhapörköltnek nem nagyon akadt versenytársa, addig ma már sokan a grillezést, vagy ha erre van mód a roston sütést, a tárcsázást választják. Az új szakácskönyvben ízes kemencés receptek is találhatók, a szerkesztők arra is ügyeltek, hogy az ízes húsok, halak, zöldségek mellé bőséggel lehessen tálalni megfelelő pácokat, önteteket és egyéb sós, édes, vagy éppen savanykásabb kencéket.

Bátran kijelenthetjük, a Szabadtűzi ételek könyvének ott a helye minden háztartásban, ahol szeretnek közösen főzni és ízlelni a szabadban készült ételremekeket.

Az előttünk álló nyári és őszi hónapok remélhetően számos lehetőséget kínálnak majd számunkra, hogy baráti társaságban is kipróbáljuk e gazdag kötet finomságait.

Birka vagy kakas (?), ezen lamentáltunk, majd szigorú pillantásokkal szemléztük, hogy a fiatalok miként is birkóznak meg több kilónyi hús felkockázásával, előkészítésével. Akadt gond bőven, a lelkes ifjak azonban hosszas küzdelem után végül sikerrel abszolválták a feladatot. Szűk két évtizeddel ezelőtt magunk is így bajlódtunk a késekkel, az inakkal, a hártyázással. A csapat rutinnal terhelt magja pedig kövér poénokkal kommentálta szakszerűnek nem éppen becézhető munkásságunkat. Aztán beletanultunk ebbe is, a bográcsozásba is. Bizakodunk: lesz következő generáció is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!