Hírek

2015.10.07. 17:54

A pincegalériát máris elkezdik helyrehozni a Kortársban

Dunaújváros - Egy felhőszakadás gyakorlatilag kiöntötte a KMI pinceraktárát, ami a volt Bánkiban talált új helyet.

Pekarek János

Annakidején hírt adtunk arról, hogy az augusztusi, eddig még soha nem látott méretű felhőszakadás nem csak a patakmedrek mellett élőknek, hanem a városközpont intézményeinek is nagy gondot okozott. Például a Kortárs Művészeti Intézet pincéjében is kisebbfajta gejzír tört fel a környéken összegyűlt esővíz miatt, amelyeket a csatornák egyszerűen képtelenek voltak elvezetni. Hiszen ekkora méretű monszunra egyszerűen nem lehet felkészülni.

Képeinken az augusztusi vészhelyzet elhárításán nagyon sokat dolgozó KMI-alklamazottak láthatók, képmentés közben

Archív képeinken látszik, ahogyan az intézet pincéjében tárolt műalkotásokat igyekeznek biztonságba helyezni a KMI munkatársai. Több társadalmi munkás is segített ebben a több napos, derékroppantó munkában.

A képek nagy részét (írtuk) a Bánki Donát középiskola korábbi, technikumi épületében helyezték biztonágba, ahol állandó őrség gondoskodik a gyűjtemény biztonságáról. Sajnos, visszaköltöztetésük egyelőre nem kerülhet szóba, mivel a KMI raktárai még nincsenek biztonságos, műszaki szempontból megfelelő állapotban.

Ahogyan Deák Nórától, a KMI igazgatójától megtudtuk: a műalkotások a következő hetekben mindenképpen a volt Bánkiban maradnak, őrzés alatt. Az eredeti helyen a műszaki károk felmérése zajlik, egyeztetve a biztosítókkal. Jelenleg az látszik, hogy csőcserékre is szükség lesz viszont még a vízbetörés szakmai okait sem sikerült tisztázni.

Az biztos, hogy amíg teljesen nem lehet szavatolni a hasonló, felmérhetetlen kockázatokkal járó esetek elkerülését, addig a sokmilliós gyűjteményt nem költöztetik vissza a kiállítóterem pincéjébe.

Viszont jó hír, hogy az egyik biztosító egymillió forintos kifizetése nyomán elkezdhetik felújítani a kiállító bázis pincegalériáját. A nyári felhőszakadás után ugyanis az is használhatatlanná vált. Az eredeti három kiállítótérből csak kettő maradt használható (ez az Újpart Egyesület kiállításán is éreztette hatását), ám hamarosan visszaállhat a hagyományos, hármas tagozódás a kiállításoknál a KMI-ben.

Az biztos, hogy a megkezdődött helyreállítás ellenére is kemény tárgyalások várnak még az intézmény és az önkormányzat képviselőire a következő hetekben.

Elsősorban a biztosítókkal kell majd dűlőre jutni az ország egyik legtekintélyesebb, modern műalkotásokat, a szó szoros értelmében véve kortárs, azaz mai tárlatoknak helyet biztosító, komoly művészettörténeti feladatokat teljesítő intézményének helyreállítása érdekében.

Ez azonban nem érinti az Újpart Művészeti Egyesület jelenleg is látható tárlatát amely, igaz, mint említettük: csak két teremben látható a szokásos három helyett. A városhoz kötődő művészek gyűjteményes kiállítása azonban a folyamatosság hangsúlyozása mellett a közönség igényét is kifejezi a modern tárlatok iránt.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!