Hírek

2015.03.23. 14:45

Három év alatt több mint kétezer embernek nyújtottak segítséget

Dunaújváros - A helyi roma önkormányzat és a dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Kft. vezetői nem azt nézik, ki roma és ki nem az - képzéssel vagy munkalehetőséggel segítik azokat, akik hozzájuk fordulnak segítségért.

Körmendi Erzsébet

Sztojka Csaba elsajátítja a kosárfonás mesterségét a nemzetiségi önkormányzat egyik képzésén

A felvezető gondolatokat igazolta minden tény és adat, amelyet Hosszú János, a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott el a hétfői sajtótájékoztatón. Onnan kezdte összefoglalóját, hogy 2012 februárjában hozták létre a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft.-t. Az önkormányzattal együttműködve üzemeltetik a nyilvános illemhelyet, megoldják a kormányablak vagyonvédelmét, a DVG Zrt. partnereként takarítják a parkokat, zöldterületeket, erdőket, buszmegállókat, övárkokat, valamint a számos vagyonvédelmi teendőn kívül a téli síkosságmentesítést, lépcsőházi takarítást is vállaltak. A kórház és az egészségfejlesztési iroda révén konfliktuskezelésen és egészségügyi szűréseken vehettek részt. Az Irodaház Társasház jóvoltából pedig a belső udvar takarítását, vagyonvédelmét és a síkosságmentesítést kapták feladatul. A járási hivatal helyi munkaügyi kirendeltségét szintén fontos partnerként említette Hosszú János, az együttműködés szerteágazó. Csak a közfoglalkoztatással 986 embernek tudtak segíteni. Rajtuk kívül önkéntes és közérdekű munkavállalók, főállásúak, pályakezdők, diákok, alkalmi munkavállalók és a képzésben résztvevők teszik ki azt a 2159 szerződést, amellyel 2012 februárjától múlt év december végéig büszkélkedhetnek. Alkalmi munkavállalókat akkor alkalmaznak, amikor a közfoglalkoztatás szünetel így biztosítják a munka (leginkább kereseti) lehetőség folytonosságát az embereknek.

Edina (balról) és csoporttársai érdeklődéssel figyelnek az oktatáson

Ami pedig a képzést illeti: összesen 410 felnőttnek kínáltak tanulási, munkához szükséges átképzési megoldásokat. A munkaügyi központtal együttműködve a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódva hulladékgyűjtő, kisgépkezelő, kézműves és szappankészítő, kertimunkás, betanított parkgondozó tudást sajátíthatták el a jelentkezők, a Türr István Kutató és képző Intézettel kialakult partnerség jóvoltából pedig a temető és parkgondozói, óvodai dajka, konyhai kisegítő, kosárfonó, személy- és vagyonőr szakmákban szereztek OKJ-s bizonyítványt a tanfolyamokon résztvevők. A regionális népfőiskolán pedig a betonelem-gyártó, betonkészítő, kőműves és hidegburkoló, festő, mázoló, ács, állványozó, kőműves bizonyítványra tehettek szert a résztvevők. A Kegyelet Bt.-vel szerződve dolgoztak a temetőben, a diákmunka-program jóvoltából pedig a város valamennyi játszóterét helyrehozták tavaly, beleértve a pálhalmait is.

A vagyonvédelmi képzés keretében az önvédelem alapjait, mozdulatait is elsajátítják a tanfolyamon résztvevők
Fotó: Zsedrovits Enikő

Hosszú János megköszönte a partnereinek az együttműködést, és elmondta: a foglalkoztatásban és a képzéseknél nem azt nézik, hogy ki a roma és ki nem a társadalmi megbékélés jegyében igyekeznek segíteni mindenkinek.

Dunaújváros nem tartozik a hátrányos helyzetű települések közé, de évről évre emelkedik azoknak a száma, kik szociális segélyre jogosultak, vagy semmilyen ellátásban nem részesülnek. A helyi munkaügyi kirendeltségnek köszönhetően a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, illetve annak foglalkoztatási cége be tudta vonni az álláskeresőket a közfoglalkoztatásba. Ennek eredményeként az álláskeresők nem estek el a szociális rendszer kínálta lehetőségektől, továbbra is jogosultak maradtak a segély folyósítására.

 

 

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!