Hírek

2017.08.11. 17:25

Ingyen szakmát szerezhet - szakképzés a felnőttoktatásban!

A szakképzési centrumokban várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik sikertelenül felvételiztek az idén a felsőoktatásba.

Balla Tibor

Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára jelentette ki egy televízióműsorban. A 33 ezer érintett fiatalt már levélben értesítette az Oktatási Hivatal - közölte Pölöskei Gáborné. Mint elmondta: a jelentkezők több mint 270 szakma közül választhatnak nappali, esti és levelező képzésen egyaránt.A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum mind a hét tagintézménye indít 2017. szeptemberétől esti munkarend szerinti ingyenes felnőttoktatást. Folytatás: 3. oldal

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára kijelentette: A szakképzésben részt vevő diákok a tanulmányi eredményeiknek megfelelő ösztöndíjban részesülnek, ilyen például a Szabóky Adolf szakképzési ösztöndíj, amelyre a hiányszakmát választó diákok jogosultak.

Az ingyenes felnőttképzésben elérhető a cukrász szakma is, amelynek a két éve végzettek otthon is jó hasznát vehetik Fotó: Ady Géza

Tájékoztatása szerint a Szabóky ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredménytől függően a szakközépiskolában tanulóknál havi 10 ezer és 35 ezer, a szakgimnáziumban tanulóknál 20 ezer és 50 ezer forint között mozog.

Hangsúlyozta, hogy 20 hiányszakmát tartanak nyilván, amelyek megyénként változnak. A férfiak esetében ilyen a többi között az ács, a gépi forgácsoló, a hegesztő, az asztalos, a nőknél pedig a női szabó, a logisztikai-, pénzügyi-, számviteli ügyintéző. A technikusok körében a legkeresettebbek a vegyésztechnikusok és a hiányszakmák közé sorolható a szakács is - sorolta.

Nagy eredmény, hogy azon fiatalok 80 százaléka, akik ily módon bekerülnek a szakképzésbe, el is végzik a kurzusokat - mondta Pölöskei Gáborné. Szólt arról is, hogy azok a fiatalok, akik gimnáziumban végeztek, ők 2 éves technikusképzésen vehetnek részt a szakgimnáziumokban vagy egyéb szakmát is választhatnak. Rámutatott, hogy a felnőttoktatás egyre népszerűbb, amíg 5 évvel ezelőtt a jelentkezők száma csupán 5 ezer volt, tavaly már 46 ezren tanultak e képzési formában.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum mind a hét tagintézménye indít ez év szeptemberétől esti munkarend szerinti ingyenes felnőttoktatást. Bővebben információk a centrum honlapján érhetők el.

A DSZC ingyenes szakmai képzései: villanyszerelő, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, forgácsoló, gépi forgácsoló, hegesztő, festő, mázoló, tapétázó, cukrász, eladó, pincér, szakács, szárazépítő (gipszkarton, stukkó), pék.

Érettségire épülő, szakgimnáziumi képzések: CAD-CAM informatikus, vasúti jármű dízelmotor- és hajtásszerelő, gépgyártástechnológiai technikus, magasépítő technikus, erősáramú elektrotechnikus, gyakorló ápoló, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, vendéglátásszervező, kereskedő, pénzügyi-számviteli ügyintéző, sportedző, vállalkozási és bérügyintéző, pedagógiai
és családsegítő munkatárs, államháztartási ügyintéző, mentőápoló, ápoló, kozmetikus, gerontológiai gondozó.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!