Hírek

2013.05.30. 17:59

Kerek történet Csathóné Zágoni Nórával

Dunaújváros - Csathóné Zágoni Nóra szerencsés: elégedett embernek vallhatja magát. Mindezért természetesen nagyon keményen megdolgozott, bár ezt ő soha sem tekintette munkának.

Szabó Szabolcs

"Nóra néni, segíthetek valamiben?"  Kérdi az ifjú hölgy, majd meghallgatva a tanári kérelmeke,t tovább siet.

A múlt héten Dunaújváros Ifjúságáért díjjal kitüntetett Csathóné Zágoni Nórával beszélgetünk a Széchenyi gimnázium aprócska ének szertárában. A fiatalok pedig egyre csak érkeznek. Kérdeznek, majd a kérésbe csomagolt feladatismertetés után távoznak. Mindebben semmi különös, pláne a tervezettségre utaló jel nincs. Pörgés van! Pedagógusunk számára így telik minden nap, a hétvégék is.

Csathóné Zágoni Nóra a Dunaújváros Ifjúságáért díj átadásán a városháza közgyűlési termében (Fotó: Lázár Zsolt)

- A  férjem is pedagógus, sőt a gyerekek is  a Széchenyi gimnáziumba jártak, így a mi családunkba az otthon és az iskola fogalma kicsit összemosódott. Itt a gimnáziumban én teljesen otthon érzem magam, őszintén belegondolva nem is tudnám, nem is akarnám másként szervezni az életemet - mondja Csathóné Zágóni Nóra, aki 2008 óta az iskolai diákönkormányzat tanára, a nyolcadik éve működő Fogd a kezem program kezdeményezője és elindítója, valamint az iskola önkéntes programjának szervezője. Mindemellett pedig aktív mozgatója, résztvevője az iskola közösségi életének.

- Számomra az önkéntes programok legnagyobb tanulsága, hogy az igazi csibészeket is megérinti. Az iskolai falain belül zsiványkodnak, de el nem mulasztanának egy önként vállalt feladatot az Idősek Otthonában - emel ki egy fontos élményt mindennapi munkájából a pedagógus, aki az is elárulta, miként működhet mindez hosszú távon egy intézményen belül: - Kell az a belső tűz és lelkesedés, ami hajtja az embert. Másrészt, nem igazán találkozom elutasítással. Kollégák és diákok  is első szóra teljesítik a kéréseimet. Sőt, gyakran már külön megkeresés nélkül is tudják, miként csatlakozhatnak egy-egy programhoz, kezdeményezéshez.
Csathóné Zágóni Nóra elégedett ember, mint mondja,  az ő története így kerek.

A helyén van!  Azt és úgy csinálja, amit szeret, és amiért sokan szeretik.

A napokban Dortmundba indul, a Széchenyi iskola partnerintézményéhez, ahol közösen zenélnek majd az újvárosi és a dortmundi diákok. A csapat vezetője ki más lehetne, mint egy elégedett pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!