Hírek

2015.01.30. 14:30

Kerékpárút, ami összeköt - Hat település fejlesztési terveit egyeztették

Baracs - Kerékpárútfejlesztési elképzeléseiket egyeztették a polgármesterek, települési elöljárók, szakemberek péntek délelőtt Baracson.

Körmendi Erzsébet

Mezőfalva, Nagyvenyim, Előszállás, Daruszentmiklós, Kisapostag és a vendéglátó Baracs polgármestere évek óta pénteken először ült tárgyalóasztalhoz kerékpárutak építése miatt. A megbeszélésen Dunaújvárost Szabó Imre főépítész képviselte. A résztvevők utoljára 2011-ben találkoztak ebben a témában, akkor próbálták összehangolni az elképzeléseiket. A folyamat annak ellenére is megrekedt, hogy próbálkoztak a kapcsolatfelvétellel.

Baracs főutcája mellett tavaly készült el a kerékpárút (archív)
(Fotó: Ady Géza)

Várai Róbert, Baracs polgármestere újraélesztette a lángot: nála találkoztak és beszéltek a továbbiakról. Alapozásként Szabolcs László útépítő mérnök felvázolta a résztvevőknek az európai kerékpárutak hálózatfejlesztési elképzeléseit, a Magyarországon megépülő szakaszokat. Ez utóbbiakhoz kellene csatlakozniuk a településeknek. Ám mindenekelőtt olyan biciklis sávra vágynak, amely a kistérségi falvakat összekötné Dunaújvárossal.

Ami a pénzt illeti... Az új támogatási rendszerben a megyei jogú város külön támogatási keretösszegből gazdálkodhat, és egy másik keretből részesednek a községek. Ezeket össze kell hangolni a közös célok érdekében.

Egyelőre viszont (sajnos még) nem a pénzszerzés az önkormányzatok feladata. Először is meg kell határozni a célokat, megállapodni a tervezett nyomvonalakban, aztán utána pénzt kell szerelniük a tervek elkészíttetésére. Mert a megvalósításra csak kész tervekkel pályázhatnak majd.

Az első egyeztetés egyfajta gondolatébresztő megbeszélés volt, ahol minden résztvevő települési vezető kifejezte szándékát: szeretné a térségi kerékpárúthálózatot. Három hét múlva találkoznak újra, addig átgondolják a konkrét elképzeléseket. Ami szinte biztos, hogy Nagyvenyim és Mezőfalva a Sárbogárd felé vezető Balaton tengelyen szerepel, Kisapostag pedig a Dunaújvárost és Dunaföldvárt összekötő kerékpárút része lenne. Nagykarácsony kérdéses, hogy hova akar csatlakozni, Előszállásról viszont Daruszentmiklóson és Baracson keresztül lehetnek elbiciklizni Újvárosig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!