Hírek

2014.09.30. 13:31

Kerékpárút épül Földvár–Solt között

Dunaföldvár – Szeptember 26-án letették annak a kerékpárútnak az alapkövét, amely a dunaföldvári Beszédes József Duna-híd keleti hídfője és Solt központja között vezet majd.

L. Mészáros Irma

A három kilométer hosszú út építéséhez részben a volt vasúti töltést használják fel, s a beruházás során átépítik a Kis-Dunán átvezető hidat is. A 207,6 millió forintos beruházás elindítása alkalmából rendezett ünnepségen részt vett és beszédet mondott dr. Becsey Zsolt, a közlekedésért felelős helyettes államtitkár, Kovács Ernő, Bács megye kormánybiztosa, Kalmár Pál solti és Horváth Zsolt dunaföldvári polgármester. Sok kerékpáros is érkezett az alapkőletételre, többek között a DSTE kerékpárszakosztályának tagjai, illetve a Dunavet dolgozói, akik egy egészségmegőrző program keretében rendszeresen túráznak kerékpárral.

Dr. Becsey Zsolt beszédében kiemelte, hogy a fejlesztési tárca kétszáz millió forintos uniós és hazai forrással támogatja ezt a beruházást, hiszen ez egy határokon átnyúló projekt része. Itt két várost, illetve két megyét köt össze, de majd bekapcsolódik az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig vezető nemzetközi EuroVelo 6. számú útba. (Az EuroVelo, vagyis az Európai Kerékpárút Hálózat az Európai Kerékpáros Szövetség terve 14 hosszú távú, egész Európát átszelő kerékpárút kialakítására.)

Az ünnepélyes alapkőletétel, dr. Becsey Zsolt (b), Kovács Ernő, Kalmár Pál, Horváth Zsolt és Kiszl László, a kivitelező Soltút ügyvezetője

– A kerékpárút megépülésével nemcsak Solt és Dunaföldvár lesz egészségesebb, élhetőbb város, hanem a turizmus fejlődésére is lehet számítani, hiszen a következő hat-hét évben megvalósuló program eredményeként európai kerékpárút-folyosó nyílik meg. A kerékpárturizmus már sok országban óriási iparággá nőtte ki magát – tette hozzá.

A kormány tervei szerint a következő időszakban ezer kilométerrel fejleszti a jelenlegi négyezer kilométeres hálózatot. A Duna mentén futó fő kerékpáros útvonal fokozatos kiépítése a kormány kiemelt programjai között szerepel. Az egyik útvonal a Dráváig vezet, a másik Budapesttől Rajkáig. De fontos a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárút megépítése is. A helyettes államtitkár ajánlja, hogy a pályázati lehetőségeket jól használják ki az érintett megyék, települések. Bárhol – akár egy cég, kórház, vállalati telephely – turisztikai, gazdaságfejlesztési, munkaerő-gazdálkodási céljai érdekében megteheti ezt. Becsey Zsolt szerint a fejlesztés nem társtalan ezen a vidéken: Bács-Kiskun és Tolna megyében 2010 óta 24 projektben 130 kilométernyi kerékpárút épült 4,8 milliárd forintból.A pályázat elindításában nagy szerepe volt Szlobodnyik Lászlónak, a DSTE kerékpárszakosztály vezetőjének.

– Megalakulásunk után, a túrák szervezése közben döbbentünk rá, hogy a számunkra fontos gyerekes családok azért nem tudnak kimozdulni kerékpárral, mert a Dunaföldvárról kivezető utak, így az 52. számú út is rendkívül forgalmas – idézi fel a kezdeteket a lelkes szervező. Már korábban voltak elképzelések a települések közötti kerékpárútra, kész tervek is születtek, de pályázati forrás hiányában ezeket nem tudták megvalósítani. E lejárt pályázatokat részben felhasználták, részben átdolgozták.

– Sok gond volt amiatt, hogy az egykori vasúti töltéssel, illetve a kishíddal a MÁV rendelkezett, s a hivatali útvesztőkön nem volt könnyű átverekedni magunkat – teszi hozzá a szakosztályvezető.A kerékpárút megvalósításához a két érintett város fele-fele arányban fizeti az önrészt, s vállalja az út karbantartását is. A Duna-híd felújításakor már elkészült a kerékpárosok részére egy külön sáv, s a földvári oldalon a felhajtó is, de eddig az útnak nem volt folytatása. A kerékpárút az 52-es út mentén, de a forgalomtól különválasztva biztonságos közlekedési lehetőséget nyújt a települések lakóinak és a turistáknak is. Az elhelyezendő információs táblák a környék látnivalóira is felhívják a figyelmet: a két település templomaira, múzeumaira, pincefaluira, a dunaföldvári Várra, a Kálváriára, vagy a kis-dunai horgásztanyára. – A 2015. május 15-re megvalósuló kerékpárút az összefogás jelképe is – foglalta össze Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!