Hírek

2014.06.15. 16:20

Belváros: kerüljék a Vasmű utat

Hétfő reggeltől már csak a kerülőutakat használhatják. Teljesen lezárják a belvárosi csomópontot a közlekedés elől.

Körmendi Erzsébet

A polgármesteri hivataltól északre, a Római körút felé a körforgalmi csomópont kialakítása miatt, déli irányba csővezeték csere miatt van lezárva a Vasmű út. A Dózsa György út zsákutca lett, hiszen az említett okok miatt a városháza előtti kereszteződést teljesen kizárták a forgalomból, ott csak a közszolgálati járművek közlekedhetnek.

A DVCSH Kft. kicseréli az NA 200-as távhővezetéket az irodaház és a KMI között, emiatt keresztbe átvágják és felbontják a Vasmű utat. A munkálatokat hétfőn kezdik el, emiatt zárják el a forgalom elől a Vasmű utat.

Megtudtuk: muszáj kicserélni az öreg vezetéket, hogy később, a városháza környékének modernizálása után, ne forduljon elő csőtörés, ami miatt fel kellne bontani az új burkolatokat a megújult városközpontban. A régi távhővezetéket előszigetelt acél csőre cserélik a DVCSH szakemberei, és a vezetéket plusz műanyag bevonattal és szigeteléssel is ellátják, mert így még hosszabb lesz az élettartama, a hőveszteség pedig csökken. Az új távhővezetéket 12 méteres darabokban homokágyba teszik, majd visszatöltik, utána pedig a vízszolgáltató alvállalkozói dolgoznak a munkagödör betemetésén, tömörítésén, a betonozáson és a Vasmű út újra aszfaltozásán.

A csőcsere egy-két hetet vesz igénybe, az utómunkálatok, aszfaltozás viszont jóval többet, amiatt 1,5 hónapra kapott engedélyt a DVCSH a munkákra. A Vasmű út mindvégig le lesz zárva a Kossuth utcai kereszteződéstől. Tehát például aki óvárosból szeretne eljutni a kórházhoz, vagy sportpályára, az a felső Duna-parti út felé, némi kerülővel mehet. A Rómairól szintén ezt az útvonalat ajánljuk, mivel városközpont revitalizációjának részeként épül a körforgalmi csomópont, és onnan a Szórád Márton út, Dózsa György út, Kossuth Lajos utca, Vasmű út útvonal hosszabb. A Béke városrészből viszont ezen az utóbbi módon, vagy a piacot megkerülve, a Kallós Dezső utcán át lehet megközelíteni leghamarabb a Vasmű úti és környékbeli létesítményeket.

Tanulmányozzák az ábrát, amely mutatja, hogy melyik útszakaszokat zárták el a forgalom elől (Grafika: Anda Fábián)

Érdemes még figyelembe venni, hogy a Dózsa II. városrészből érdemesebb gyalog elsétálni a Vasmű útra, mert autóval nagy kerülőt kell tenni a Szórád Márton úton és a Kossuth utcán keresztül. Ugyanis a Köztársaság útról nem lehet majd jobbra kis ívben rákanyarodni, mert az Aranyvölgyi útnak az a szakasza munkaterület lett, a körforgalmi csomópont miatt. Az ottani, eddig jelzőlámpás zebrát áthelyezték a Köztársaság úti sarokra. A Vasmű út – Apáczai Cs. János utca csomópont (az MMK fölött, a Római sarkán): a kereszteződésből visszaterelik a járműveket az Aranyvölgyi útra – szintén a körforgalmi csomópont építési területét lehet ilyen formán kikerülni.. Az új Vasmű úton a belváros felé vezető irányt lezárják a forgalom elől. Erre figyeljenek mindazok, akik az Erkel, illetve a Liszt Ferenc kertből szeretnék megközelíteni a belvárost.

A munkaterületeken csak a közszolgálati járműveknek hajthatnak keresztül a megjelölt sávokon, a terelő táblák figyelembe vételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!