Hírek

2015.08.25. 13:20

Két év múlva már minden általános iskolás ingyen kapja majd a tankönyveket

Dunaújváros – A korábban rendelt tankönyvek döntő többsége már már megérkezett az oktatási intézményekhez.

Szabó Szabolcs

A nyárvég örök visszatérő kérdése: megérkeznek-e időben és az előzetes rendelések alapján a szeptember 1-jétől használatos tankönyvek az alap- és középfokú oktatási intézményekhez. Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára még a hónap elején tartott fővárosi sajtótájékoztatóján elmondta: augusztus 3. és 25. között eljutnak az iskolákba a megrendelt tankönyvcsomagok, így szeptember elsején minden diák átveheti tankönyveit.A családi költségvetéseket is érintő fontos változás, hogy a kiszállított tankönyvekért nem augusztus 15-ig, hanem az átvételt követően, szeptember 15-ig kell fizetni a szülőknek.A 2015/2016-os tanévben már az általános iskolák három teljes évfolyama (1-3. osztályok) ingyenesen kap tankönyveket, de ezen túlmenően is az alap- és a középfokú oktatásban részt vevő tanulók 63 százaléka jut térítésmentesen vagy támogatott formában tankönyvekhez.Tegnap több dunaújvárosi oktatási intézményhez is érkezett tankönyvszállítmány.

Csillériné Kockás Mária és Thuróczy Gabriella fogadja a tankönyvcsomagot az Arany iskolában

Két év múlva már minden általános iskolás ingyen kapja majd a tankönyveket - mindezt pedig e héten hétfőn közölte Dunai Mónika a Fidesz frakció szóvivője.

Visszatérve az idei tankönyvosztásra:

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) összesítése szerint idén 12 millió 200 ezer tankönyvet rendeltek meg az iskolák 11,85 milliárd forint értékben, ezek mintegy 12 500 raklapon férnek majd el.

A szaktárca ütemterve értelmében naponta 300 iskola kapja meg tankönyvcsomagját országszerte a Magyar Posta jóvoltából.

Pótrendelésre augusztus 21-től van lehetőségük az intézményeknek, ekkortól küldhetnek visszárut is a könyvtárellátónak, a pótrendeléseket szeptember végéig leszállítják. Az idei tanévben általában 12 ezer forint lesz egy tankönyvcsomag ára ettől lehetnek eltérések az intézmények eltérő igényei szerint, és átlagosan körülbelül 36 százalékkal csökkentek az árak 2013-hoz képest.

Képünk a Móricz Zsigmond Általános iskolában készült kedden délelőtt, itt Bachstetter Anita pedagógus segített kiválasztani a tankönyveket Bajusz Bernadettnek

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kísérleti tankönyvprogramnak köszönhetően új, digitális tankönyveket és munkafüzeteket fejlesztettek ki, amelyeket hozzáférhetővé tesznek egy ősszel induló köznevelési portálon.

A 2015/16-os tanévre új, innovatív történelmi és földrajzi atlaszokat fejlesztettek a szakemberek.

Előbbieket minden ötödikes és kilencedikes, utóbbiakat minden hetedikes és kilencedikes tanuló ingyenesen megkapja. Mindkettő már mobiltelefonos alkalmazással is elérhető.

A tankönyvkiszállítás hajrájában számos helyi és környékbeli oktatási intézményben vártak és kaptak tankönyvcsomagokat kedden délelőtt. A Kello egyik küldeménye az Arany János Általános Iskolából érkezett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolához, ahol az intézmény igazgatója, Magyar András és kollégái várták a szállítmányt.

Hanesz József, a Klik elnöke egy hétfői konferencián közölte: fenntartásukban jelenleg 2200 intézmény működik. Júliustól a szakképzés leválásával 300 intézmény került el a Kliktől. Az intézményi férőhelyek száma 1,3 millió, a beiratkozó elsősök száma 74 121, négyezerrel kevesebb, mint tavaly. Az intézményekben több mint 748 ezer diák tanul. A pedagógusok száma több mint 95 ezer, a szakképzéssel mintegy 25 ezren távoztak, a technikai dolgozók száma pedig mintegy 50 százalékkal csökkent.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!