Hírek

2014.07.18. 20:05

Két héten át dolgozhatnak az alkotók a Skicc-telepen

Dunaújváros - Hat ország huszonhárom tehetséges alkotója dolgozik két héten át a főiskola művésztelepén.

Szabó Szabolcs

- Mit keres itt egy ló? - tette fel a kérdést egy gyanútlan látogató a Dunaújvárosi Főiskola Duna-parti csónakházának kapujában pénteken délután.

A békésen poroszkáló paripa csak egy volt a sok furcsaság között. A csónakház terebélyes teraszára felaggatott zászlókkal például egy kis megviselt Lenin mellszobor szemezett, a művészbázist pedig már korábban padlótól a plafonig ellepték a mindenféle és fajta képzőművészeti alkotások.

 

A felső közösségi teremben egy művésztelephez méltó pontatlansággal és enyhe káoszban emelkedett szólásra Ordas István galerista-műgyűjtű, de pénteki alapállását tekintve: a Skicc Művészeti Egyesület elnöke.

Sorszám szerint a hetedik nyári alkotótáborát indította el pénteken délután a Skicc-csapat, ezúttal egy 23 főből álló nemzetközi kontingenssel. A művészbázis két héten át üzemel majd a főiskola csónakházában.

Írhatnánk frappánsan, hogy nemzetközivé lett..., de tény, hogy az utóbbi években szép fejlődési utat bejárt Skicc Művészeti Egyesület nyári művésztáboraiban rendre megfordultak külhonból érkező alkotók is. Az idei seregszemlére nevező 23 fős keretből négyen érkeztek Dél-Koreából, hárman Ausztriából, hárman Romániából, valamint egy-egy alkotó képviseli Szlovákiát és Izraelt.

- A mai, recesszió sújtotta helyzetben egyre kevesebb pénz jut kultúrára, így ehhez hasonló kulturális rendezvényekre is, pedig, ha időszakosan is, de évtizedeken át a dunaújvárosi nemzetközi acélszobrász találkozók számos maradandó értéket teremtettek a városnak - fogalmazott köszöntőjében Ordas István, a Skicc Művészeti Egyesület elnöke, aki egyben az egyik fő mecénása is a két héten át tartó tábornak.

Az elnök beszédében elmondta, az idei tábor fő mottójának a Kulturális híd szókapcsolatot választották. A szervezők célja, hogy a hat nemzet művészei megismerjék egymást és egy elfogadó, baráti közegben közösen alkossanak. Az tábori termésből a Skicc Művészeti Egyesület is profitálhat majd később, hiszen a képzőművészek egy-egy munkával köszönik meg az itt töltött napokat.

Nem titok az sem, hogy a tábor még mindig ingatag anyagi lábakon áll, bár a Dunaújvárosi Főiskola is sok segítséget nyújtott, azért még várják a támogatókat. Mint Ordas elnök megjegyezte: a minap valaki felajánlott 100 liter szódát, ebben a hőségben ez is hatalmas segítség.

Visszatérő vendég a képen (balra) látható Mirela Ungureanu, aki a Kolozsvári Egyetem doktorandusza. Tavalyi Skicc-tábori munkájával egy rangos tárlat díját nyerte el Szlovákiában

A remek hangulatú hivatalos tábornyitány után már az ismerkedésé volt a főszerep. Az idei táborra a szervezők külön tematikát nem fogalmaztak meg, kíváncsiak mire is jutnak majd a következő két hétben a főként fiatal alkotókból álló huszonhármak.

A tábori össztermés képeit pedig már ősszel a dunaújvárosi tárlatjáró közönség is szemlélheti majd a főiskolán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!