Hírek

2015.01.01. 18:00

Két megyei matrica kell a Pentele hídhoz!

Dunaújváros - Sok találgatás és bizonytalanság után a január elsejei bevezetése előtt végre megjelent az újonnan díjkötelessé vált gyorsforgalmi utak listája. Ebbe az előre jelzettek szerint beletartozik a Pentele híd is, amelynek használatához a szintén új típusú megyei matricából kettőt kell vásárolni.

Gallai Péter

Idéntől a személyautók számára néhány kivétellel a teljes gyorsforgalmi hálózat (tehát az M betűvel és sorszámmal jelölt utak) mindegyikének használata díjköteles lett. A továbbiakban sem kell fizetni az M0 autóút három szakaszán: az 1. sz. főút és az M5 autópálya között, a 4. sz. főút és az M3 autópálya között, a 11. sz. főút és a 2 sz. főút között (a Megyeri-híddal), valamint az M31 autópálya használatáért.

Ezzel együtt a megszokott heti (10 napos), havi és éves országos matricák mellett bevezették a megyei matricát, amellyel egy adott megye összes fizetős útja használható, évi ötezer forintért. A közlekedőknek segítenek eligazodni az egyes megyékre vonatkozó térképek, amelyek letölthetők a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu és az utinform.hu internetes oldalakról és az adott megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják.

A térképeken a díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatót pedig zöld. A térképek feltüntetik a megye közigazgatási határán belül található összes gyorsforgalmi úti csomópontot, külön jelölve a megye közigazgatási határához legközelebb eső csomópont. Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával az utolsó, kiemelten jelölt csomópontig lehet jogszerűen használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes, vagy a teljes úthálózatra jogosító termék birtokában lehetséges. Ennek alapján a Pentele híd csak a Fejér és a Bács-Kiskun megyei matrica együttes megvásárlásával használható. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. arra a kérdésre, hogy lesz-e kedvezményes megoldás a díjassá váló gyorsforgalmi Duna-hidakra, az alábbi választ adta: Nem. A megyei matricák egy megye útjaira érvényesek, a kérdéses esetekben a 10 ezer forintba kerülő két megyei matrica megvásárlása jelenthet megoldást.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat. Ezek az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

Január elsejétől a mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére Nógrád, Jász- Nagykun-Szolnok és Békés kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi út megvásárolható a megyei matrica: A NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatain, a határátkelőknél, az ematrica.autopalya.hu weboldalon, valamint a további viszonteladók jelentős részénél, így a Mol, Shell, Agip töltőállomásokon.

Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

Türelmi idő is segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azonban azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban véletlenül matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól. Ehhez azt kell tenni, hogy legkésőbb február végéig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei, vagy országos éves matricát váltanak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!