Hírek

2017.08.09. 15:55

Két nagyon fontos feltétele van a sikeres befőzésnek: a szelektálás és a tisztaság

DUNAÚJVÁROS Régi időkben nem volt kérdés, hogy a megtermett zöldség és gyümölcs nagy része üvegbe zárva a spájz polcaira kerül. Vajon milyen praktikák könnyítik meg ma a befőzést?

Nem kellett messzire mennünk a válaszokért, hiszen kolléganőnk, Jakab Klára magas szinten űzi az elrakás mesterségét. Ennek folytán pazar spájzzal büszkélkedhet, ahova így nyáridőben hétről hétre újabb finomságok kerülnek, és ahova bebocsátást nyertünk.

Javában tart a nyár és ezzel együtt a befőzések időszaka is. Téved, aki azt gondolja, hogy divatjamúlt a zöldségek, gyümölcsök elrakása és csupán a kendős nagyanyók privilégiuma. Szakavatott kolléganőnk, Jakab Klára maradéktalanul meggyőzött a befőzés létjogosultságáról, akinél éléskamra-szemlén jártam a minap.

Klári korrektori feladatait elmélyült koncentrációval és precizitással végzi. Ennek okán nem lepődtem meg különösebben, amikor spájzának polcain katonás rendbe állított befőttesüvegek fogadtak.

- Hidd el, ez a lusták módszere! - győzködött. - Egész egyszerűen lusta vagyok keresgélni, vagy percekig agyalni azon, hogy vajon mikor kerülhetett az üvegbe a tartalma - árulta el a pedantéria hátterét beszélgetésünk elején. Ezek után arra voltam kíváncsi, honnan szerzi be az alapanyagokat.

A zamatos ínyencségekkel teli üvegek csinos pöttyös, csipkés, fodros, masnis ruhát is kapnak Fotók: Ady Géza

- Óriási szerencsém van, mert rengeteg barátom, ismerősöm él kertes házban. Így időről időre megcsörren a telefonom, Dunavecséről, Baracsról vagy Rácalmásról hívnak azzal, hogy van itt egy kis uborka, paprika, paradicsom... Kell? Naná, hogy kell! Alapvetésem, hogy ételt nem dobunk ki. Így aztán jó néhány évvel ezelőtt bontott meggy elrakásával kezdtem, majd jöttek a lekvárok, dzsemek. Ma pedig már a kuriózumnak számító narancsdzsememet is tökélyre sikerült fejlesztenem. Pedig fiatal asszonyként megfogadtam, két dolgot nem fogok csinálni. Tésztát gyúrni, meg befőttekkel bíbelődni. Sejtheted, hogy minkét tézis az idők során megdőlt.

A fotókból kiderül, hogy Klári kezében összpontosulnak a befőzési feladatok, de azért a család besegít.

- A férjem, Gyuri, valamint a fiaim, Gellért és Gergely elsősorban a beszerzett áru hazacipelésében segédkeznek, de előfordul, hogy más munkafázisba is bekapcsolódnak. Egyszer egy nagyobb mennyiségű csalamádé készítésénél kértem meg a férjemet a hozzávalók legyalulására, és mivel áldott jó lélek, természetesen nem mondott nemet. Még abban az évben praktikus gyalulókészletet kaptam a karácsonyra. Megértettem a célzást...

Bazsalikomtól a zsályáig - ezek a saját szedésű és szárítású fűszerek a háziasszony büszkeségei

Két nagyon fontos alapfeltétele van a sikeres befőzésnek: az alapanyagok szelektálása és a tisztaság.

- Tudom, nehéz szívvel dobja ki az ember a pecsétes, ütődött zöldséget, gyümölcsöt, de megéri alaposan kiválogatni, különben egyetlen hibás szem miatt fuccsba mehet az egész napi munkánk, nem beszélve az eltett finomságról, aminek valószínűleg minden üvegét kiönthetjük. Ha ezt a szabályt betartjuk, már jó úton haladunk a sikerhez, aminek a másik kulcsa a tisztaság! Eleve tisztán tegyük el az üvegeket, aztán a befőzés előtt szánjunk bőven időt a fedő és a menetek alapos tisztítására. A csírátlanítást pedig vízbe állítva az üvegeket a sütőben is megtehetjük, de sokkal gyorsabb és egyszerűbb a mikróban elvégezni. Ez már csak tényleg idő és úgymond ízlés kérdése.

Apropó ízlés... A hozzáadott cukor mennyiségéről határozott véleménye van tapasztalt kolléganőnknek:

- A receptekben szereplő cukormennyiségeket általában felezem, tehát ha fél kilót ír, akkor én 20-25 dekánál többet biztosan nem teszek bele. Azt szeretem, ha inkább a gyümölcs íze dominál, nem pedig a cukoré. Arról, hogy a cukor biztosítja a tartósítást, az a véleményem, hogy ennek érdekében sokkal többet tehetünk a sokat emlegetett makulátlan tisztasággal.

Kíváncsi voltam, található-e a spájz polcain féltve őrzött lekvár vagy dzsem, ami vár egy különleges alkalomra?!

- Igen, volt... Egy címke nélküli málnadzsem, amit végül a férjem bontott fel „tudatlanul". Végül is nem bántam, hiszen ahogy a kristálypohár, vagy a szép étkészlet is azért van, hogy használjuk, elhasználjuk, ezek a finomságok is azért készülnek, hogy megegyük azokat. Nekem akkor igazán különleges egy befőtt, ha nemcsak az ízek, hanem a pillanatnyi érzések is belekerülnek az üvegbe. Ha becsukott szemmel ízlelgetve érzem a szellőt, ami simogatta, a nap érlelő sugarait, vagy látom magam előtt a harmatcseppet, amint végiggurul a hamvas gyümölcsön, s szinte hallom, hogy egy méhecske döngicsél körülötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!