Hírek

2014.02.27. 19:15

Vigyázzunk a kapcsolóval: kikapcsolhatunk

Dunaújváros - Két üzemzavar is akadályozta februárban a folyamatos távfűtést. Nagy baj azért nem történt.

Pekarek János

Olvasónk jelentkezett szerkesztőségünkben a fűtést illető panaszával. Mint mondta, ugyan enyhe az idei tél, de a fűtést azért nem mellőzhetjük. Különösen éjszakánként.

Márpedig ő februárban többször is tapasztalta, hogy hidegek a radiátorok, és kétszer be is telefonált emiatt a szolgáltató DVCSH-hoz.

Olvasónk azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy az enyhe időjárást kihasználva az üzemeltető esetleg éjszakánként kikapcsolják a távfűtést a lakásokban.

Utánakérdeztünk: erről nincs szó.

Az viszont igaz, hogy februárban két alkalommal is üzemzavar akadályozta a folyamatos szolgáltatást.

Fekete Györgyi, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft. szóvivője lapunknak azt mondta: február másodikán volt az első üzemzavar. Ekkor egy elektromos kábelhiba miatt csökkentett üzemmel ment a távfűtés a városban.

A második üzemzavar február 24-én következett be, amikor az elektromos szolgáltató átállított egy trafóállomást - ám erről nem értesítette a fűtőművet.

Emiatt aznap délelőtt egyórás kiesés támadt a távfűtésben, mégpedig a Béke-városrészben, a Római városrészben és a belváros egy részében. Azóta újra szabályosan működik a fűtés.

Fekete Györgyi a konkrét meghibásodásokról szóló tájékoztatáshoz még hozzáfűzte: sok félreértést okoznak a fűtésszabályozókkal felszerelt lakások fűtőtestei.

Ezek ugyanis a lakásban mért hőmérséklet és a radiátoron beállított szabályozási fokozat szerint működtetik a radiátorokat.

Ha a lakás belső hőmérséklete eléri a szabályozási fokozatban megkövetelt értéket, akkor a radiátor nem kapcsol be. Sokan emiatt panaszkodnak a hideg radiátorokra.

Holott ez esetben nem kell mást tenni mint egy vagy két fokozattal feljebb tekerni a szabályozó kapcsolót. Akkor a radiátor biztosítja a nagyobb hőmérsékletet. Igaz, az többe is kerül...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!