Hírek

2014.01.28. 16:55

Kopogtatócédulára ne számítsanak, mert aláírásgyűjtő ív lesz

Dunaújváros - A köztársasági elnök április hatodikára írta ki az országgyűlési képviselőválasztást. A korábbiakhoz képest számos változásra kell odafigyelniük a polgároknak.

Körmendi Erzsébet

Az új törvényekhez igazodva más lesz a mostani országgyűlési választás, mint a korábbiak voltak. A legszembetűnőbb eltérés, hogy nem 386 mandátumon osztoznak a jelöltek, mert csak 199 tagú lesz az új országgyűlés. Ebből 106 az egyéni mandátum, a további kilencvenhárom helyen osztozni kell: a kedvezményes nemzetiségi listákon mandátumhoz jutottakon felül maradó helyeken lehet országos listásan bekerülni parlamentbe. A Magyarországon lakcímmel rendelkezők két szavazólapot kapnak majd a választás napján. Az egyiken a saját körzetük képviselőjére szavazhatnak, a másikon vagy az országos pártlistára, vagy a nemzetiségi listára. Ez utóbbi választás kérdése: aki nemzetiségi listára szavazna, annak nyilatkoznia kell, s nem voksolhat a pártlistára. Területi lista viszont már nincs.

A 106 egyéni országgyűlési körzetből öt van Fejér megyében, mégpedig a fenti beosztás szerint

További újdonság: nem kettő, hanem egyfordulós lesz az áprilisi hatodikai országgyűlési választás - tájékoztat az előbbieken kívül erről is dr. Kukorelli Sándor, jegyző, a helyi választási iroda vezetője. Majd folytatja:

- A korábbi 176 helyett csak 106 egyéni választkerületre osztották az országot, így sokkal nagyobbak lettek a körzetek. Dunaújváros önállósága megszűnt, a 4-es számú országos egyéni választókerület központjaként működik, és hozzá tartozik még nyolc település: Adony, Ercsi, Iváncsa, Kulcs, Nagyvenyim, Perkáta, Pusztaszabolcs, Rácalmás. Bár Kisapostag csak tíz kilométerre van a várostól, Baraccsal, Daruszentmiklóssal, Előszállással, Mezőfalvával, Nagykarácsonnyal egyetemben már Sárbogárdhoz, az új 5-ös körzethez tartoznak.

A szavazókörök nem változtak, illetve annyiban, hogy a városháza C-szárnyából a B-épületbe tették át azt a szavazókört, ahol a hajléktalanok és az átjelentkezettek voksolhatnak. Az utóbbi is újszerű, hiszen más választókerületbe történő átjelentkezéskor az eredeti lakóhely szerinti választókerület jelöltjeire lehet szavazni. Például, aki debreceni, de Dunaújvárosban tartózkodik a választás idején, és itt szeretne szavazni ezt bejelenti április 4-én, pénteken 16 óráig , az itt is a debreceni jelöltekre szavazhat. Kukorelli Sándor szerint az ország valamennyi egyéni választókerületi szavazólapjából kapnak egy meghatározott mennyiséget ilyen esetekre, és természetesen előre értesülnek a Dunaújvárosba átjelentkezett szavazókról. Az ő borítékuk még színében is eltér majd a többitől, és nem helyben bontják ki, hanem lezárva kell gyűjteni ezeket és továbbítani a választás másnapján a Nemzeti Választási Irodához. Szortírozzás utána ezeket külön értékelik, ahogyan a külképviseleti szavazatokat is, a választást követő hat napon belül. Jogi, hivatalos választási eredmény ebből kifolyólag nem is lesz a voksolás napjának éjszakáján, csak hat nappal később, és akkor még a jogorvoslatról nem ejtettünk szót.

A Nemzeti Választási Iroda küldi ki minden választópolgárnak az értesítést a névjegyzékbe vételről február 17-ig. Ajánlószelvényre (kopogtatócédulára) ezúttal ne számítsanak, mert az megszűnt. A képviselőjelölteknek illetve megbízottjaiknak aláírásgyűjtő íven kell gyűjteniük az ajánlást, és legalább ezer választó adatokkal alátámasztott kézjegye kell az íven ahhoz, hogy kérhesse a választási bizottságnál a jelöltkénti hivatalos regisztrációt.

Dunaújvárosban, mint körzeti központban az országos egyéni választási bizottság helyi választási bizottságként is működik. A szavazókörök változatlanok az ide tartozó másik nyolc településen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!