Hírek

2013.04.21. 16:47

Kétszázkét esztendőről

Német nemzetiségi nappal búcsúztak vendégeiktől és a József nádor hét közönségétől a mezőfalviak.

Szombat este hét órakor utcai felvonulással kezdődött a rendezvény. Zsámbék, Adony és Mezőfalva német nemzetiségi tánccsoportjai az I. Világháborús emlékműtől indulva a Vörösmarty utcai körforgóig és vissza, menettánccal tették meg a kijelölt szakaszt, majd a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében adtak másfél órás műsort.  

"A mai estén őseinknek emelünk emléket, akik az 1811. április 9-én megtartott úriszék döntése alapján megalapították falunkat, melyet József nádor főherceg tiszteletére Hercegfalvának neveztek el. A zirci apát, Dréta Antal hívására német ajkú, zömében katolikus földművesekkel telepítették be a három utcából kialakított faluhelyet...

A német nemzetiségi tánccsoportok felvonulása a mezőfalvi bálon (Fotó: Horváth László)

Az itt maradt svábokra is nehéz sors várt, de az általuk megőrzött hagyományokat jelenleg a Német Nemzetiségi Önkormányzatunk próbálja életben tartani" - mondták a bál bevezetőjében az est házigazdái, Molnárné Troppert Mária és Móricz Csabáné,  a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetői. 

A műsor is a hagyományok ápolásának szellemében készült. A színpadon a mezőfalvi általános iskola német nemzetiségi hagyományőrző osztályai, Adony kicsi és felnőtt német nemzetiségi tánccsoportjai, a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola fúvósai  (köztük mezőfalvi gyerekek) és a helyi néptánccsoport tagjai adták elő hatalmas tapssal kísért produkcióikat.    A sikeres műsort batyus bál követte.



Vámosi Nikolett és Kovács István nagysikerű keringőt ad elő az ünnepi sváb bál alkalmával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!