Hírek

2014.04.18. 17:00

Kezdődik a kohóátépítés!

Aláírták a kóhófelújításról szóló fővállalkozói szerződést, a tervek szerint június 3-án elkezdődik a munka.

Pekarek János

Eldőlt: június 3-án megkezdődnek az ISD Dunaferr Zrt. I. számú nagyolvasztójának közvetlen felújítási munkálatai. A kohófelújítás fővállalkozója (ahogyan azt tegnapi lapunkban megírtuk) a szlovák nemzetiségű, kassai székhelyű Termostav-Mráz s.r.o. vállalkozás lesz. Az erről szóló szerződést pénteken délelőtt írták alá Dunaújvárosban Evgeny Tankhilevich, a Dunaferr cégvezetője, és Stefan Mráz, a szlovák cég elnöke. Ezzel kezdetét veheti a kohó régen várt felújítása. A kohófelújítás előkészítése már 2012-ben megkezdődött, a tervezéssel. Magát az I. számú kohót (nagyolvasztót) 2013. január 20-án állították le.

Az ISD Dunaferr Zrt. által pénteken kiadott közlemény szerint a szerződés aláírásával kezdetét veheti a kohó régen várt felújítása, ami egyben a folyékony fázis fennmaradását jelenti a gyárban, biztosítva ezzel a jövőbeni munkalehetőséget az ott dolgozóknak. Ahogyan a közlemény fogalmaz: az I. kohó tavalyi leállítása óta folyamatosan zajlottak az egyeztetések a tulajdonos, a menedzsment, az érdekképviseletek és a kormány illetékeseivel az újraindítás lehetőségeiről, szükségességéről. Evgeny Tankhilevich cégvezető korábban rámutatott, hogy pusztán gazdasági okok nem indokolnák a felújítást és a folyékony fázis fenntartását Dunaújvárosban. A vállalatvezetést és a tulajdonosokat azonban szociális megfontolások is vezették, amikor igent mondtak a felújításra, áll a cég pénteki közleményében.

A szlovák Termostav-Mráz s.r.o. számos helyen végzett már a kohóátépítéshez hasonló feladatokat, tűzálló berendezések építését, karbantartását, így Németországban, Svédországban, Csehországban és Ukrajnában is. Dunaújvárosban is ismerik: ez a cég végezte el 1997-ben az I. kohó, majd 2001-ben a II. kohó átépítését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!