Hírek

2017.01.26. 20:45

Bokaficam vagy utcai támadás? Kezedbe veheted a biztonságod

Számtalanszor hallunk utcai támadásokról, akadt már halálos áldozata is az esti kocogásnak. A biztonság növelésére pofonegyszerű, ám annál nagyszerűbb megoldást kínál egy ingyenes mobilapplikáció.

Balla Tibor

A pár évvel ezelőtt Pécsről indult kezdeményezés kiötlői a technikát hívták segítségül a biztonság érdekében. Abból indultak ki, hogy csaknem mindenki zsebében ott lapul a mobiltelefon szinte minden élethelyzetben. Munkára fogták hát az ügy érdekében, ráadásul ott megszerezték partnerül az önkormányzatot és a rendőrséget is. Az ingyenesen android és IOS platformra is letölthető Kezedben a biztonságod rendszer azonnali segítséget jelent a kiránduláson elszenvedett bokaficamtól az éjjeli utcai támadásig minden vészhelyzetben.

Az alkalmazás alapfunkciója, hogy a letöltés után párosíthatjuk azokkal a személyekkel, akikre baj esetén számíthatunk, családtagokkal, barátokkal, ha ők is rendelkeznek az alkalmazással. Innentől már számíthatnak egymásra baj esetén

Azokban a városokban, ahol a rendszert már bevezették, a pánikriasztás esetén a megjelöltek telefonján kívül eljut a riasztás a városi központba is, ahonnan megpróbálják elérni a segítségkérő telefonját. Ha nem érik el, vagy nem tudnak meggyőződni arról, hogy biztonságban van, akkor a GPS koordinátákkal és az arcképünkkel már indulhatnak a rendőrök.

Persze mindannyian tudjuk, hogy krízishelyzetben a legkevésbé lehetséges a mobilon matatni. De ezt a fejlesztők is tudják. Egyrészt vezeték nélküli eszközökről is működtethető a program. Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatható eszközökkel is használható, amelyeket könnyen lehet zsebben, kulcstartón, nyakban, csuklón hordani. Másrészt beállítható úgy is, hogy a riasztást például a fülhallgató jackdugójának vagy telefonékszernek a kirántása indítsa el. Vagy akár elég a ki-, bekapcsoló gombot a meghatározott módon többször megnyomni, és a hangtalan riasztás elindul.

Gyermekek esetében jöhet különösen jól a folyamatos nyomkövetés, vagyis az Indulok mód. Ezt választva az aktuális pozíciót folyamatosan megosztja azokkal, akiket kijelölt, hogy láthassák. Csak velük, senki mással. A megosztás addig tart, amíg rá nem kattintanak a Megérkeztem gombra. Érdeklődésünkre a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hozzájuk még nem érkezett ilyen irányú megkeresés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!