Hírek

2015.03.04. 16:30

Költségvetés: a bevételi oldal 15,7 milliárd forint lesz, a stadion 2,6 milliárdjával együtt

Dunaújváros - A jogszabályi és gazdasági környezethez igazodva a korábbiaktól eltérő, új szerkezetű költségvetési rendeletet ismertek meg Dunaújváros képviselői, és fogadott el a közgyűlés a közelmúltban. Néhány adat...

Körmendi Erzsébet

A rendelet hat fejezetre bontva ismerteti szövegesen és táblázatos formában egyaránt a város 2015-ös költségvetését. Az első fejezet bemutatja az összeállítást megalapozó módosított jogszabályi környezetet, a továbbiak pedig az önkormányzat költségvetésének adatairól, a rendelettervezet tartalmáról, annak általános és részletes indoklásáról, illetve kiegészítő információkról adnak számot. A negyvenöt oldalas szöveges rész (közgyűlési határozati javaslat) átfogó képet ad a települési gazdálkodásról – Dunaújváros honlapján megtalálható – terjedelménél fogva legfeljebb kiragadott példákat tudunk olvasóink elé tárni a teljesség igénye nélkül.

A százlábú híd felújítására 100  millió forint van betervezve a város idei költségvetésébe
Fotó: Ady Géza

Az önkormányzat bevételi főösszege 15 milliárd 676 millió 823 ezer forint, amely a múlt évihez képest 20,44 százalékos növekedést mutat, ennek oka azonban a futball stadionhoz érkező 2 milliárd 600 millió forint. Az önkormányzat kiadásai összesen 11 milliárd 210 millió 811 ezer forintot tesznek ki. Ezen belül a működésre összege 5 milliárd 656millió 937 ezer forintot tartalmaz a költségvetés. A városüzemeltetési a tavalyinak több mint kétszerese van betervezve a rendeletbe, ám ennek oka elsősorban az, hogy ezen a kiadási soron szerepelnek a nagyberuházások, stadion, belváros, Római projekt. A közbiztonságra a tavalyi dupláját költené a város, a kulturális, oktatási és ifjúsági feladatok kiadásai 40 emelkednek a 2014. évihez képest. A szociális és gyermekvédelmi terület szerény 6 százalékos kiadásnövekedéssel számolhat, az egészségügyre 61 százalékkal többet költenek.

A költségvetési törvény számos pályázaton elnyerhető forrásra ad majd lehetőséget. Így támogatást kérhet a város is például az uniós pályázatok önrészéhez, a belterületi út, járda felújításához, a gyermekek nyári étkeztetéséhez, a közösségi közlekedéshez, az önkormányzati adatszolgáltatás minőségének javításához, önkormányzati fejlesztési tartalék képzéséhez.

Az önkormányzati működést negatívan érintő változások is voltak. Megszűnt például az E-útdíj kompenzáció. A szociális segélyezés rendszere jelentősen változott, a források csökkentek, illetve a közmunkára lettek átcsoportosítva. A rendszeres szociális segély megszűnt, helyette a közmunkát egészségi állapota miatt vállalni nem tudók részére önkormányzati-települési segély adható, saját forrásból. Az iparűzési adó elvonás is kedvezőtlenül hat (bár lehetőség van új helyi adók kivetésére), viszont: a civil szervezetek támogatása bővül azáltal, hogy az szja-ból fel nem ajánlott egy százalékból pályázati alapot hoznak létre.

Cserna Gábor polgármester elmondta a közgyűlésen: szent meggyőződése, hogy a város stabil működési év elé tekint. Példaként említette: a belterületi utakra 300 millió forintot, az orvosi rendelők felújítására 40 milliót, az intézményi épületekre 500 milliót, a százlábú híd helyreállítására 100 milliót, az uszodára 40 millió forintot, a szociális ellátásokra pedig félmilliárd forintot tartamaz a költségvetés.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!