Hírek

2016.12.15. 18:10

Kiálltak az iskolák mellett

Dunaújváros - A Móricz iskola kórusának adventi dalcsokra és a Dunaújváros Egészségügyéért-díj átadása után mintegy hetven témakörben döntött Dunaújváros közgyűlése délelőtt.

Körmendi Erzsébet

Kiverte a biztosítékot a közgyűlési teremben az első napirendi pont, a köznevelési intézmények átadása a Klebelsberg Intézményfenntartó Közont Dunaújvárosi Tankerületének. Az ellenzéki képviselők más okból, mint a kormánypárti frakció, de gyakorlatilag a következő helyzet állt elő: senki sem támogatta a javaslatot. Ahogyan Cserna Gábor leszögezte hosszas okfejtése elején, polgármesterként és pedagógusként is egyetért a kormányzati szándékkal, miszerint hatékony, minőségi oktatást kell létrehozni Magyarországon. Olyan rendszert, amely hű a hagyományaihoz, a gyökereihez, de egyúttal választ ad a jövő kihívásaira is. A városvezető hangsúlyozta, olyan lépéseket kell tenni, amelyek versenyképessé teszik az oktatást, gondolva itt a diákok túlterheltségére, az intézményvezetői jogkörökre és a működtetői viszonyokra. Minden újítást célzó szándék, minden újítást jelentő akarat változást hoz, mondta, jelen esetben azt a változást, hogy 2017. január 1-től új állami intézményfenntartó jön létre.

A móriczos diákok énekkara karácsonyi dalokkal hangolta az ünnepre a közgyűlés tagjait Fotó: Ady Géza

Az egész országra kiterjedő illetékességű Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyébe tankerületi központok lépnek. A polgármester szerint helyes az irány, hiszen így csökken a centralizáció, a döntések meghozatala közelebb kerül az érintettekhez. A vonatkozó kormányrendelet értelmében 58 tankerületi központ születik, jellemzően 3-4 korábbi tankerület illetve járás összevonásával. Cserna úgy véli, helyes, hogy középirányító szervezetként létrejön a Klebelsberg Központ. A dunaújvárosi általános iskolák, illetve a Széchenyi gimnázium tekintetében a tankerületi központ 2017. január 1-től az idáig ellátott fenntartói feladatok mellett az említett intézmények működtetését is átveszi Dunaújváros önkormányzatától. - Egy ilyen nagy tankerület esetében, mint a dunaújvárosi, helyesnek tartanám, ha olyan kolléga venné át intézményeink fenntartói és immáron működtetői feladatait, aki nagy szakmai elismertsége mellett helyismerettel is bír. A polgármester által elmondottak alapján nyilvánvalóvá vált: a többségi frakciónak a dunaújvárosi tankerület jelenlegi vezetőjének személye ellen van kifogása.

A hozzászólás után a közgyűlés nulla igen és 11 nem szavazattal egyhangúan elutasította az iskolák működtetésének átadását a tankerületnek.

A folytatásban képviselői felvetések következtek az elmúlt időszak főbb történéseihez kapcsolódva. Besztercei Zsolt DVCSH-s problémákat feszegetett, Pintér Attila a táborállási szennyvíz és csapadékvíz-elvezetés megoldására vár konkrét választ, valamint a stadionfejlesztéssel, a futball helyi jövőjével kapcsolatos önkormányzati álláspontra kíváncsi, továbbá súlyos példákat mondott a fiatalok köréből a kábítószer-fogyasztásra, terjesztésére, ami miatt önkormányzati egyeztetést javasolt a kapitánysággal.

Minden hozzászóló elmondta ünnepek előtti és újévi jókívánságait, majd a polgármester összegzése után az Adventi Forgatagról, szilveszterről hallhattunk ismertetőt. (A döntésekről későbbi számunkban olvashatnak.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!