Hírek

2013.04.21. 12:39

Kié legyen a föld és hogyan?

A készülő földtörvény összefüggéseiről és meghatározó jelentőségéről tartott hosszú, de alapos, körültekintő és meggyőző előadást Bencsik János képviselő.

Pekarek János

- A földtörvény ügye minden magyar közös sorsa! - kezdte előadását a földtörvény tervezetéről csütörtökön este az evangélikus templom gyülekezeti termében Bencsik János országgyűlési képviselő (Fidesz). 

A teológus, szociális munkás, szociológus, településüzemeltető mérnök végzettségű képviselő Ángyán József frakciótársával közösen több mint hetven módosító javaslatot nyújtott be a pártja által előterjesztett földtörvény tervezetéhez. 

- Nem tudom, hogy meg tudjuk-e változtatni a földtörvény tervét! Nem biztos, de kötelességünk megpróbálni! Tudnunk kell arról, hogy mi történik velünk: eszméljünk rá! A lelkekért folyik a háború, ez teremtésvédelmi kérdés! - jelentette ki a mintegy háromtucatnyi hallgatónak.

Kisajátítottuk a bioszférát, pedig azt csak használatba kaptuk, kötelességünk gyerekeink, unokáink számára megőrizni, hangsúlyozta dunújvárosi előadásában Bencsik János országgyűlési képviselő (Fotó: Lázár Zsolt)

- Kisajátítottuk a bioszférát, amit csak használatba kaptunk. Túlhasználjuk az emberi és a természeti erőforrásokat - jegyezte meg Bencsik. 

Ezután részletes adatokkal, grafikonokkal, térképekkel bizonyította, hogy a globális klímaváltozás már meg is kezdődött, eddig használt energiaforrásaink kimerülőben vannak, viszont várhatóan 40  százalékkal nő az energiaszükséglet a következő 20 évben - a népesség viszont 2050-re újabb kétmilliárddal kilencmilliárdnyira gyarapszik.  

- Létmódváltásra van szükség! - hangsúlyozta. 

Elmondta: a Kárpát-medencét jobban sújtja a klímaváltozás, mint Európa többi, velünk azonos szélességi fokon lévő részét. Csak egy adat: nyáron, amikor a növényeknek a legnagyobb szüksége lenne vízre, átlagosan 26 milliméterrel csökkenni fog a csapadékmennyiség! Ehhez mind a vízgazdálkodásunkban, mind az agrikultúránkban alkalmazkodnunk kellene. 

Ennek akadálya többek között az, hogy Magyarországon részben túlságosan elaprózódott birtokviszonyokkal és az óriásbirtokokkal egyszerre kell számolni. A helyi közösségek kiszorulnak a földhasználatból. Vízelvezetés helyett vízvisszatartásra lenne szükség. Ösztönző támogatási rendszert kellene bevezetni. 

- Rendezni szükséges a birtokviszonyokat, és a helyben élők földhözjutását kell elősegíteni - hangsúlyozta Bencsik.

Mint mondta: vannak jó példák. Így Rozsály, Tiszaadony, Hernádszentandrás községekben saját területen, saját gépparkkal, saját feldolgozóüzemekkel a helybeliek közösen oldják meg ellátásukat, foglalkoztatásukat. 

- Ma a tőkeerő mindent felülír és mindent vinni akar a magyar mezőgazdaságban  szögezte le az előadó. Kijelentette: a központi kérdés a helyi társadalom maradék önrendelkezésének felszámolása. - Ez zajlik 1950-től 2013-ig - mondta.

A földtörvény mai tervezete fenntartja a korábbi birtokszerkezetet, túl rugalmasan kezeli a helybeliséget (húsz kilométerről lehet jelentkezni földért), túl sok kiskaput nyitva hagy a nagybirtokok kialakításához, a tőkekivonáshoz. A tavaly decemberben elfogadott alkotmánymódosítás az "integrált mezőgazdasági termelésszervezőkről" pedig felülírja a családi gazdaságok és az önkéntes szövetkezetek igényeit, holott a helyi érdekek érvényesülésének elősegítésére kellene törekedni! - így Bencsik. 

 

Szerintem

Azzal a kifejezéssel, hogy "közösségi földhasználat", engem párthovatartozásra való tekintet nélkül meg lehet győzni. Szegényparaszt ősök leszármazottjaként különös jelentőséget tulajdonítok ennek: történelmünkben igen sokszor a puszta túlélést ennek köszönhettük. Most is erről van szó: a puszta túlélésről! Egy egész ország számára. Nem ide tartozik, legalábbis a fentebb ismertetett előadás nem erről szólt, de elkerülhetetlenül felmerül bennem a szocialista típusú szövetkezetek rendszerváltás utáni feloszlatásának ügye. Ami egyetlen tollvonással történt. Természetesen minden hatástanulmány nélkül, szinte bosszúból. Holott ki-alakíthattak volna a politikusok olyan feltételeket, hogy azokból földtulajdonosok valóban önkéntes szövetkezése legyen! Nem itt tartanánk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!