Hírek

2015.05.25. 17:57

Felvonulás, litánia és rengeteg díjazott a Kápolna sori Szent Orbán ünnepen

Adony - Vidám sokasággal népesült be az adonyi szőlők környéke. 112 bormintából három nagy aranyérem mellett 34 aranyérmet is kiosztottak a XXI. Kistérségi Borverseny eredményhirdetésén.

Horváth László

A házigazda adonyi borrend meghívását országon belüli és határon túli borrendek is elfogadták. A többszáz éves hagyományokra visszatekintő eseményen képviseltette magát a tasi, a solti, a hajósi, a balatonkenesei, a kiskőrösi, a móri, a székesfehérvári, a velencei, csókakői, dunaföldvári, és marcelházi (Szlovákia). borlovagrend is.

Szombaton körmenettel kezdődött az adonyi Szent Orbán-nap. A borrendek és a helyi  vallási közösségek felvonulását Kovács Dániel vezette



Az év zászlós bora címet Paulusz Imre (balra) az adonyi borrend kancellárja nyerte el

Már kora délelőtt hangos muzsikaszó verte fel az adonyi szőlőhegy Kápolna sorát délután kettőre pedig igazán felfokozott várakozással sorakoztak az emberek lovagrendek hagyományos felvonulásának megtekintésére, amely a Kápolna sor elején lévő buszmegállóból indult, s a Szent Orbán Kápolnánál ért véget, ahol Szabó Gyula adonyi plébános mondott litániát. A liturgikus mozzanatok végén áldás osztott a borra, a borrendekre és a szőlősgazdákra.

A kápolna előtti galérián Schmidt Attila főpohárnok értékelte az elmúlt évet. Köszöntőjében kiemelte az időjárás okozta nehézségeket, amelyen csak a magas szakértelemmel végzett munka tudott úrrá lenni. Igyekezetüknek köszönhetően az adonyi borok fejlődése töretlen, amit az idei borverseny díjai is bizonyítottak - mondta a főpohárnok majd átadták a XXI. Kistérségi Borverseny díjait: 37 arany-, 35 ezüst- és 23 bronzérmet. 2015 legkiválóbb borát, az év Zászlós borát fehér kategóriában Paulusz Imre az adonyi Duna-menti Szent Orbán borrend kancellárja készítette. A díjat Győrfi Károly a Magyarországi Borrendek Szövetségének alelnöke adta át. Az év borásza kitüntető címet szintén a hazai borrendből Schmidt Attila főpohárnok nyerte el. A díjat Ronyecz Pétertől, Adony polgármesterétől vehette át. A szombati esemény legrangosabb elismerését a Pro Vino érdemérmet Nedves Tibor az adonyi borrend nagykövete vihette haza.

A tervezett kulturális műsorok az eső fenyegetése miatt elmaradtak, azonban a pincéket látogató vendégek jókedvén ez mit sem változtatott szőlőhegyi vigadalom reggelig tartott...



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!