Hírek

2015.10.06. 15:00

Az ittas vezetőket, szabálytalan gyalogosokat és kerékpárosokat ellenőrizték a rendőrök (frissítve)

Dunaújváros - A közlekedésbiztonság moráljának javítása érdekében három napos rendőri akció kezdődött kedden.

Gallai Péter

Perge Andor és kollégája, Kimiti Zoltán szondáztat

Az ellenőrzés kifejezetten Dunaújvárosra és vonzáskörzetére vonatkozik, amely kedd reggel kezdődött. Ennek során kiemelt figyelmet kapnak a gyalogátkelőhelyek, minden megállított sofőrrel megfújatják a szondát - kedden délelőtt már volt is, akinél kimutatták az alkoholfogyasztást , de a szabálytalanul, a járdán kerékpározókat is megállítják az egyenruhások, s az egyenlő mérce jegyében az úttesten, jelesül a Vasmű úton szabálytalanul átkelő gyalogosok sem úszhatták meg.

Képünk a Vasmű úton a Dózsa mozi előtt készült, ahol szabálytalanul közlekedő kerékpárosokkal és gyalogosokkal szemben is folyamatosan intézkedniük kellett a rendőröknek

– Az elmúlt időszak baleseti statisztikái, és az emelkedő tendenciát mutató ittas vezetők miatt döntött úgy a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság, hogy fokozottabb ellenőrzésbe kezd – mondta lapunknak Németh Miklós őrnagy, a közlekedésrendészet osztályvezetője.

– Jól tudom, hogy mindig megkapjuk, miért éppen az autósokat, a kerékpárosokat, vagy a gyalogosokat ellenőrizzük. Most ha fogalmazhatok így, a háromnapos ellenőrzés alatt egyenlő a mérce, azaz a négy- és két kerékkel közlekedők mellett a szabályszegő gyalogosokra is fokozott figyelmet fordítunk. Nem a büntetés a fő cél – de vannak olyan szabályszegések, amelyeknél nincsen mérlegelési lehetőségünk – hanem az: mindenki, aki elindul otthonról, az épségben térjen haza – tette hozzá.

Az akció során bárhol és bármikor feltűnhetnek az egyenruhások, de értelemszerűen kiemelten a frekventált és problémás helyeket részesítik előnyben.Kedden reggel így a Kossuth Lajos utca és a Vasmű út kereszteződésénél lévő zebrát figyelték. Egy rendőr videókamerával rögzítette az elhaladó járműveket, s aki nem adott elsőbbséget, azt a Városháza előtt már intették is ki kollégái, hogy megkapja büntetését. Ám előtte minden sofőrrel az alkoholszondát is megfújatták – nem csak itt, minden megállításnál. Bizony volt, akinél „elszíneződött” a készülék. Sajnos a zebránál sem volt idilli a kép, nem egy sofőr még inkább gázt adva száguldott át rajta, mintsem már az út közepénél járó gyalogos miatt megálljon.Visszatérő és állandó probléma a járdákon kerékpározók kérdése is. Különösen igaz ez a nagy forgalmú úttestekre, s különösen érthetetlen például a Dózsa György út esete, ahol külön sáv van kijelölve a bicikliseknek a járda mellett, ezzel szemben a másik oldalon tekernek. De igaz ez a a másik gócpontra, a Vasmű útra is, ahol nem győzték egymás után leinteni a kerékpárosokat. S a rendőrök nem csak a büntetéssel éltek, több esetben figyelmeztetéssel éltek, bár megdöbbenve láttuk, hogy egy hölgy miután meghallgatta az „intelmeket”, és fizetés nélkül megúszta a találkozást, pár méter után ismét nyeregbe pattant...

Eközben a Dózsa mozi előtt szabálytalanul átkelő gyalogosokkal is akadt dolguk a közegeknek, különösen annak a családnak az esete volt kirívó, ahol az anyuka csecsemőjével a kezében sétált át az autók között! Majd csodálkozott, hogy ezért büntetést is kapott...

Amikor ugrik a jogsi

Pár szabálytalanság, s az ezekért járó büntetőpontok miatt könnyen búcsút inthetünk a jogosítványnak.

Csoportokra bontva állapítja meg a jogszabály a kiróható büntetőpontok számát. Így gondatlan bűncselekmény elkövetése esetén 9, szándékos esetén 11, szabálysértés esetén 1-8, a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés esetén 1-8 pontot rónak ki. A nyilvántartásban szereplő büntetőpontok számáról a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál (KEKKH) lehet érdeklődni. Évente egy alkalommal írásban díjmentesen kérhető tájékoztatás. 12 büntetőpont felhalmozódásakor a KEKKH az ügyfél részére értesítést küld, míg 18 büntetőpont összegyűjtésekor automatikusan bevonják a vezetői engedélyt. A büntetőpont a kiszabását követő 3 év után évül el.A vezetői engedély hat hónap elteltével kapható vissza, azonban a vezetőnek utánképzésben kell ehhez részt vennie. Erről érdemes tudni, hogy arra még a 18 pont elérése előtt lehet jelentkezni és így lehetőség van csökkenteni az addig begyűjtött pontok számát, 13 megszerzett pontig 9 ponttal, 14 és 17 pont között pedig 6-tal csökken az addigi pontok száma.

Büntetési tételek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!