Hírek

2013.01.08. 14:49

Kiemelt rendőrkapitányság lettünk

Dunaújváros - Nem kaptunk több rendőrt, viszont több helyen átszervezték a nagyobb súlyt kapott városi kapitányságot is az új állománytáblák bevezetésével, tudtuk meg a rendőri érdekvédelem régiós vezetőjétől.

Pekarek János

A városi kapitányság épületének átadása 2003. június 10-én. A sor szélén egyenruhában Papp Károly (Fotó: Vohlmann György)

- Sokat várt mindenki a rendőrség újabb átszervezésétől, aminek eddig minden kormány nekirugaszkodott, de egyik sem ért el benne nagy sikereket! - mondta lapunknak Orgovány Zoltán,  a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) dél-dunántúli: Baranya, Tolna, Somogy és Fejér megyei régiós elnöke. - Ám úgy látszik, hogy a mostani kísérlet, bár megoldott több problémát és helyreállított nem működő dolgokat, végső soron ugyancsak kudarcot vallott ez ügyben - így az elnök.

A kormányváltás után, mint a sajtóból ismert, megkezdődött a rendőrség szervezeti rendjének újragondolása, aminek az egyik, s tán a leglátványosabb része volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság átszervezése, a szervezett bűnözés elleni szolgálatok, és a belügyi szervek belső elhárításának újjáalakítása. - Ezután azonban a folyamat lelassult - jegyezte meg Orgovány. A megyei, városi kapitányságok szintjéig hatoló reform a közelmúltban fejeződött be, új állománytáblák: a feladatokhoz szabott személyzeti rend kialakításával. Ettől azt várták a rendőrök, hogy a legnagyobb igénybevételekhez több embert kapnak. Bár sehol sincsenek sokan - de több helyen kifejezetten kevesen vannak.

Ami minket illet: a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság úgynevezett kiemelt kapitányság lett - azaz a rendszerben hangsúlyos helyet kapott. Mást azonban nem! Vagyis: nem kapott új státuszokat az új állománytáblában, nem szerződtethet több embert a feladatok ellátására. Ez többek között azért is csalódás, jegyezte meg Orgovány, mert a magyar rendőrség átszervezésének levezénylője az Papp Károly rendőr vezérőrnagy, országos főkapitány-helyettes,  aki tíz éve még megyei főkapitányként volt jelen a városi kapitányság új épületének átadásán (lásd fotónkat). Vagyis: jól ismeri a helyi viszonyokat, problémákat.

Megszűnik többek között a helyi ügyelet is: megyei ügyelet irányítja majd a napi munkát. Visszaállítják a vizsgáló alosztályt, ám új státuszokat ehhez sem adnak. A megyében több helyen olyan státuszokat is megszüntetnek, amik pedig be vannak töltve - jóllehet sokszor alacsonyabb beosztásokból átvezényelt emberekkel. Nem került szóba a meglévő,  üres státuszok feltöltése. - Egy ilyen átszervezéshez legalább három dolog kell  fűzte hozzá a régiós FRSZ-elnök. - Politikai, illetve szakmai akarat, és pénz. Ebben az esetben úgy tűnik, legalább az utóbbi kettő hiányzott!

 

 

Dr. Varga Péter ezredes, megyei rendőrfőkapitány reagálása cikkünkre

„Az írásban tévesen szerepel, hogy a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság az új állománytábla szerint nem kapott új státuszokat.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság létszáma az elmúlt két évben összesen 168 fővel bővült, amiből a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság létszáma 26 fővel nőtt. A kapitányság tekintetében az új állománytábla 7 fő státuszbővítést tartalmaz.

Fejér megyében státuszok megszüntetésére nem került sor.

A bűnügyi területen az eddig meglévő Bűnügyi Osztály mellé felállításra kerül a Vizsgálati Osztály, ami eddig alosztály jogállással a Bűnügyi Osztály keretén belül működött. Ezzel osztály szinten elválasztásra kerül a nyomozás felderítési és bizonyítási szakasza, ami kriminalisztikai szempontból nagy jelentőséggel bír.

A Tevékenység-irányítási Központok felállítására 2013. évben kerül sor a megyei rendőr-főkapitányságokon, melyek megfelelő informatikai háttérrel fogják támogatni a rendőri feladatok végrehajtását. A helyi rendőri szerveknél a szolgálatirányítás továbbra is  működni fog.

Megjegyezném továbbá, hogy Orgovány Zoltán úr kijelentése a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság átszervezése tekintetében aggályos, mert amint az előzőek is mutatják, a létszámadatokkal nincs tisztában, így megítélni sem tudja az átszervezés eredményét.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!