Hírek

2015.11.13. 18:12

Az East-West Cohesion konferenciával zárt a Tudományos Hét

Dunaújváros – East-West Cohesion címmel nemzetközi konferenciával zárt a Tudományos Hét a Dunaújvárosi Főiskolán.

Szabó Szabolcs

Dr. András István, a főiskola rektora előadásában kiemelte, a hallgatói lemorzsolódás nemzetközi problémának számít, ennek orvoslására dolgozta ki és indította el a dunaújvárosi intézmény HASIT programját, amelyet már egy bécsi oktatási konferencián is bemutattak a DF képviselői. A rektor kitért arra, hogy a campus (is) meghirdette a keleti nyitás programját és ennek eredményeként növekedett a külföldi hallgatók száma DF-en.

Veres Lajos főiskolai tanár fentebb már említett előadásában a globális folyamatok közül kiemelte az USA új energiapolitikáját, amely már most komoly változásokat eredményezett a világpiacon. Az előadó úgy vélte, az USA a jövőben egy gazdaságilag erős Európában érdekelt, azonban konfliktusokat okozhat a jelenleg is egyeztetés alatt álló Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodás (TTIP). Dr. Nikodémus Antal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tudománydiplomáciai főosztályvezetője pedig a magyar tudománypolitika előtt álló kihívásokról és lehetőségekről, a hazai felsőoktatási intézmények feladatairól beszélt.

Az East-West Cohesion Konferencia keretében írták alá a főiskola és a Mozilla Firefox böngészőt is készítő nemzetközi non-profit közösség közötti együttműködési megállapodást. A DF Informatikai Intézet részéről dr. Ágoston György lapunknak elmondta, a Mozilla Firefox egy tucat mobilkommunikációs eszközt és hozzá kapcsolódó oktatási programot ajánlott fel a főiskolának. A konferencia előadója volt Prof. Dr. Buchory Muhamad Sukemi, az indonéz Yogyakartai Egyetem rektora is, aki a multikulturális együttműködések jelentősségéről beszét. A főiskolára látogató indonéz küldöttséghez csatlakoztak a budapesti Indonéz Nagykövetség munkatársai is, akik a DF vezetésével is tárgyaltak.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!