Hírek

2015.10.30. 15:13

Kisapostag legidősebb emberét, a 95 éves Tóth János bácsit köszöntötték

Kisapostag legidősebb emberét köszöntötték a község elöljárói péntek reggel otthonában. Tóth János bácsi idén kilencvenöt esztendős. Isten éltesse!

Horváth László

Nehéz, de sikeres életút áll az ünnepelt idős ember mögött. A faluban sokan ismerik, tisztelik. Különösen a földhöz és az emberekhez való viszonya miatt vívott ki évtizedeken át elismerést.

Tóth János világéletében gazdálkodott. A helyi téeszt is sok éven át vezette. Hiába dúlt körülötte háború, forradalom, rendszerváltások, mindig hű maradt a faluhoz. Az idős embert otthonában péntek délelőtt az önkormányzat képviselői és lánya köszöntötte kilencvenötödik születésnapján.

A közel egy évszázad alatt sok miden történt Tóth Jánossal, hogy regényt is írhatna az eseményekből. A Kisapostagon született szépkorút nem kímélte a sors. Már iskolás korában hamar az eke szarva mögé kellett állnia. A főleg tótok lakta településen családi gazdaságok tartották el az embereket, így nem volt kétség, ő is a földből fog élni. A történelem viharai azonban egy időre elszakították szülőfalujától. Megjárta Ukrajnát, túlélte a hadifogságot, a Horthy rendszert. A felszabadulás után ismét a föld adott a családnak munkát.

Nagy Attila polgármester, hátul Márkli János alpolgármester, dr. Hegedűs Ágnes aljegyző, középen Tóth János, mellette a lánya Asztalos Lászlóné

Az összegyűlt szakmai tapasztalatokra támaszkodva 1959. március elsején óriási erőfeszítéssel és jó szervezőkészséggel a helyi téesz első elnöke lett. Abban az időben nem volt egyszerű meggyőzni az embereket, adják be a közösbe a termelőeszközeiket. A személyes ismertsége, a példamutatás kimagasló összefogást hozott. Az élet és a politika viszont csavart egyet a történeten. Tóth János pár év után lemondott. Három esztendeig Kiss Lajos elnökölt, nem túl nagy sikerrel.

A bajban szakemberre volt szükség, és az akkor vezető nélküli téesz élére újból Tóth Jánost kérték fel. Ahogy az ünnepelt visszaemlékezett: nagy rábeszélésre a legelőn választották meg másodszorra is. Munkássága alatt a környék egyik legjobban prosperáló szövetkezetét sikerült létrehozni, ahol számos agrár szakember tanulhatta a földművelést. Az 1980-ig tartó aktív korszakot békés nyugdíjas évek váltották. Felsége és fia sajnos már nem lehet mellette, de a lánya, négy unokája, öt dédunokája minden napját bearanyozza.

A 95 éves Tóth János ma is aktívan gondozza környezetét, példát mutatva az utókornak: bármilyen nehéz az élet, szorgos munkával és kis szerencsével hosszú és boldog is lehet a földi lét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!