Hírek

2013.04.08. 17:59

Kisapostag csak kis időre fog választani

Kisapostag - Kívülállók számára váratlanul, bennfenteseknek talán nem annyira, de mindkét csoport számára részletes indoklás nélkül döntöttek a helyi képviselők a testület feloszlatásáról, új választások szükségességéről.

Pekarek János

Tizenöt napon belül kell leadni a Fejér Megyei Kormányhivatalnak a Kisapostag község képviselőtestületének önfeloszlatásáról szóló jegyzőkönyvet - mondta lapunknak dr. Horváth Zsolt, Baracs és Kisapostag jegyzője. 

A kisapostagi képviselők meglehetősen váratlanul döntöttek arról a múlt szerdán, április 3-án délután, 4 szavazattal kettő ellenében (a polgármester távollétében), hogy feloszlatják a testületet. 

Eszerint a jegyzőkönyv leadását április 18-ig kell teljesíteni. A kormányhivatal döntése után kilencven napon belül kell kitűzni az új testület és a polgármester megválasztását. 

A polgármester távollétében Törjék József kisapostagi alpolgármester vezette le a többek között az önfeloszlatásról is szóló ülést. Az ő elmondása szerint a napirend elfogadása előtt javasolta egy képviselő, hogy vegyék fel a tárgyalandó pontok közé a feloszlás kérdését. Javaslatát nem indokolta, azt a jelenlévők többsége megszavazta. Ezután név szerint szavaztak az indítványról. Az alpolgármester, mint lapunknak elmondta, minden szavazónál rákérdezett az indokra, azonban a hat képviselőből hárman nem kívántak semmit hozzáfűzni szavazatukhoz. Egy képviselő beszélt röviden arról, hogy a fennálló körülmények között nem lehet rendesen dolgozni, mondta Törjék József, azonban részletesebben ő sem magyarázta meg álláspontját.

Az alpolgármesteren kívül még egy képviselő indokolta a feloszlatással ellentétes álláspontját: azzal, hogy egy évvel az újabb önkormányzati választás előtt, és két nagy helyi beruházás, a csatornaépítés és óvodakorszerűsítés kezdete után nem lenne célszerű új választásba vinni, további költségekre kényszeríteni a falut. A szavazás eredményén  ez nem változtatott, mondta az alpolgármester. Aki hozzáfűzte, hogy a szavazás után az előre meghatározott napirendeket is végigtárgyalta a képviselőtestület - egy képviselő azonban a feloszlásról szóló szavazás után azonnal távozott.  Amíg az új testület hivatalba nem lép, a régi dönt mindenben, jegyezte meg Törjék József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!