Hírek

2013.02.25. 16:09

Kisapostag csatlakozott Baracshoz

Baracs - Az adott helyzetben legjobb megoldás is szülhet keserédes szerződést: Kisapostag csatlakozott Baracshoz, a polgármesterek aláírták a megállapodást hétfőn.

Körmendi Erzsébet

Kisapostagnak, mint kétezer lélekszám alatti településnek  nem volt választási lehetősége. Legfeljebb annyiban, hogy eldönthette, kihez csatlakozik március elsejével. Mert társulnia muszáj volt a törvény szerint, különben úgy jelölték volna ki számára a partnert. Hosszas vívódás után végülis Baracsra esett a kisapostagiak választása.

- A képviselő-testület döntött így, én nem ezt akartam. Szerintem Daruszentmiklós ésszerűbb lett volna, és  akkor mi lettünk volna a központ is. Így viszont eltűnik a nevünk... - nyilatkozta lapunknak Schreiner Béla, Kisapostag polgármestere.

A két település képviselői aláírták a társulási megállapodást (Fotó: Lázár Zsolt)

A kis falu községházán a következő lesz a felirat március 1-től: Baracsi Közös Önkormányzati Hivatal kisapostagi kirendeltsége. Ami azt jelenti, hogy a polgármesteri hivatalt dr. Horváth Zsolt, Baracs jegyzője  irányítja a jövő hónaptól. Kisapostagon aljegyző dolgozik majd - az álláshelyre pályázatot írtak ki.

- Hatan dolgoztak eddig nálunk a községházán, a jegyző és az egyik kolléganő a járásnál talált magának munkát, egy köztisztviselőnktől kellett megválni, hogy a létszám az elvárt szinten legyen. De a lakókat nem érintik a változások, mert amit  Kisapostagon helyben intéztek, azt ezután is ott tehetik meg, amiért eddig is a városba kellett utazni, az a jövőben sem változik - mondta Schreiner Béla a mai szerződés-aláírás után.

- Nekünk kötelező volt befogadni Kisapostagot, de örömmel tettük, mert jó szomszédok vagyunk. A kormányzati szándék érthető, nem akarják, hogy átfedések legyenek, ha adott  munka kevesebb emberrel is elvégezhető. A hivatal közös lesz, ám  az önkormányzatok, a képviselő-testületek önállósága megmarad  -  hangsúlyozta Várai Róbert, Baracs polgármestere.

-  A most kötött  megállapodás a törvény szerint a választásig érvényes. Másfél év alatt elválik majd, hogyan működik - tette hozzá Schreiner Béla.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!