Hírek

2014.03.02. 18:00

Kiszebábégetéssel búcsúztak a téltől Kisapostagon

Kisapostag - Ötödik alkalommal temették a telet a kisapostagiak. Ha rajtuk múlik, már nem tér vissza a hó, a tél, a fagy.

Szabó Szabolcs

Visszajáró vendégek vagyunk a kisapostagi téltemetőn. Emlékeink számosak, tavaly ilyentájt például a tél és téltemetők közelharcot vívtak, hiszen a kiszebáb égetését kissé morcosan szemlélte téltábornok, aki könnyed jeges hóviharral válaszolt.

Szombaton kora délután győzedelemes hangulatban készülhettek az idei télűzésre a kisapostagiak, munkálkodásukat tavaszi idő kísérte. A már említett téltábornok érezhetően előre feladta a harcot.

Kisapostagi búsódivat - rutinos téltemetők együtt

A már hagyományos menetrendet mindez nem befolyásolta, hiszen elkezdődött a melegítő italok versenye. A borfőző-, és pálinka mustrán a korábbi években már megismert rutinos versenyzők és csapatok mellett új indulók is jelezték, erősödött a mezőny. A szoros küzdelmet hozó versengés után a művelődési ház előtt gyülekezett a téltemető menet. A sokaságot Kisapostag polgármestere, Nagy Attila és Stermeczki András, evangélikus lelkész köszöntötte. A testi és lelki felkészítés után pedig megszólalt a téltemetésre hívó sziréna.

A polgárőrség autója mögé kötött utánfutón a kisapostagi főbusók álltak a menet élére. A zajkeltő eszközök sokaságával felszerelt menet, köztük számos lelkes gyerkőc pedig megindult a téltemető a kiszebábégetés helyszínére, a kisapostagi Duna-partra.

A téltemetés helyszínén már javában égett a tűz, a menet tagjai közül pedig sokan itt körmölték tűzbe vetendő gondjaikat egy kis papírkára. A hagyomány szerint, ugyanis, ha valaki a kiszebábbal együtt tűzbe veti a múlt gondját, búját, baját, az megszabadul e problémák javától. Lehet, a kisapostagiak mindent megtettek, hogy ne legyen olyan tavaszkezdetünk, mint tavaly volt. Bizonyára emlékeznek, március közepén még javában lapátoltuk a havat. Idén, ha lehet, ezt mellőznénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!