Hírek

2013.06.10. 15:20

Árvíz Fejérben - Kisapostagnál megfogták a vizet hétfőn!

Kisapostagnál vált eddig a legveszélyesebbé az árvíz Fejér megyében, ám megállították a Duna terjeszkedését.

Pekarek János

Elérte várható legmagasabb vízállását a Duna hétfőn délután városunk környékén. Nagyobb baj sehol nem történt. Kiköltöztetésre Adonyban volt szükség, Kisapostagnál vált eddig a legveszélyesebbé az árvíz Fejér megyében.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka egy óra után a kisapostagi Panoráma út végén öt-hét méter hosszan áttört a víz a gáton, és három épület udvarára befolyt. Az árvízi védekezésben résztvevő Nógrád és Heves megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, valamint önkéntesek mintegy háromórás megfeszített munkájával sikerült megállítani a folyam terjeszkedését, két újabb homokzsákos mentővonal építésével. A belső vonalat bordás megtámasztással erősítették meg. A folyam a lakóépületeket nem érte el.

Kép a kulcsi hajóállomásról hétfőn délután: Evele Viktória büfés szemléli az áradást a homokzsákokkal védett teraszról (Fotó: Lázár Zsolt)

A hétfő hajnali védekezésben mintegy hatvanan vettek részt. Délelőtt már ott találtuk például a tiszaújvárosi tűzoltókat, vagy a Fejér megyei közgyűlés képviselőit Velencéről, Mórról, Csákvárról, Bicskéről, homokzsákot töltve.

Az áradás miatt a kisapostagi Panoráma úton néhol még délelőtt ki kellett építeni egy harmadik homokzsák-védővonalat is. Kisebb átfolyások miatt több plusz homokzsák-körívvel is meg kellett állítani az áttörést.

A területen folyamatosan szivattyúznak. A Bárka vendéglő teljesen a vízszint alatt van, csak a homokzsákok védik. A védekezésben a pálhalmai börtön önként jelentkező fogvatartottjai is részt vettek. A védekezést nehezítette a hétfő délután négy óra körül érkező felhőszakadás és jégeső is.

Kulcs és Ercsi között 3,5 tonna feletti járművel nem lehet felhajtani a 6. számú főútra. Adonynál víz alatt van az üdülőövezet és a Lórévi út, Kulcsnál a hajóállomást fenyegeti a legnagyobb veszély (de átfolyás hétfőn még nem történt), Rácalmáson a Nagyszigetet teljesen ellepte a víz.

A Duna hétfőn kora délután tetőzött nálunk, 740 centiméternél, nagyobb baj nélkül. A gátaknak még három-négy napig kell bírniuk a nyomást (Fotó: Lázár Zsolt)

Dunaújvárosnál további védművek kiépítése nem szükséges, a szigeti trafóállomásokat körbevette az árvíz, de a vízmű áramellátását kerülő úton biztosították, az ivóvízellátás folyamatos.

Baracson két lakóházat és egy vendéglőt homokzsákokkal kellett körberakni, további védekezésre nincs szükség. A Duna keleti oldalán több helyen átfolyt a víz a töltésen, Szalkszentmárton és Dunavecse között óriási tó alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!