Hírek

2013.12.20. 20:35

Kisbaltával a konzervet

Dunaújváros - Jövőre már a helyi középiskolákban lesz látható a Bartók és Füge új közös darabja: a T.

Szabó Szabolcs

Vannak azért szép emlékeim is. Egy reggelinél a mamám kisbaltával próbálta felnyitni a paradicsomos halkonzervet... - mondja Geri, számos problémával küzködő középiskolás, aki két éve még az iskola egyik büszkesége volt, ma pedig már az órákat is meglehetősen hanyagul látogatja.

A Bartók és a FÜGE Produkció pénteken este mutatta be tantermi darabját a T-t (a darab munkacíme: Splash) Scherer Péter rendezésében. Tőkés Nikolett és Tóth János Gergely szereplésével.

Tőkés Nikoletta és Tóth János Gerfgely a Splash, azaz Loccsanás munkacímmel futó darab (Fotó: Ady Géza)

Tantermi színház, tantermi darab. Molyolhatnánk a pontos definícióval, ám a leglényeg, hogy a színház összerak egy darabot, amelyet szépen elcipel iskolákba, kollégiumokba remélhetően a diákság épülésére és megmozgatására. Minderre azért van szükség, mert a célközönség csak a legritkább esetben látogatja a kőszínházi előadásokat, pedig a színház van élő és érvényes közlendője, problémafelvetése a fiatalok számára is. Pontosítunk, az igazi színház szinte csak azzal foglalkozik, hogy a jelen gyötrő problémáit feldolgozza és bemutassa. Az pedig már csak díszes habcsók a tortán, hogy a megoldásban is talán szerepet vállalhat.

A Bartók és Füge produkciója ilyen. Élő és érvényes. Úgy beszél és arról, amivel minden középiskolás, azok szülei és környezete találkozhat a mindennapokban.

A T szól a kiüresedésről, az eltékozolt párkapcsolatokról, az úgynevezett fészbuk- és tvitter-generációról. A tanácstalan szülőkről, és a segítőkész, ám túlfeszített és leterhelt pedagógusokról. Az előadás nem csak szürke depresszió. Mi magunk sokszor is könnyesre vigyorogtunk magunkat Scherer értő rendezésén és a két fiatal színművész gyors, olykor durva, de azért empatikus előadásán.




Címkék#színház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!