Hírek

2017.05.10. 18:05

Kiskertekbe, balkonládákba! A palánták uralkodnak a piacon

Dunaújváros - Gazdag kínálat mellett jól felkészült árusokkal találkozhatunk a dunaújvárosi piacon. A palántázáshoz bizony sokszor elkél a jó tanács.

Kovács Anita

Uralmuk alá vonták a piacot a palánták. Paradicsom, paprika, cukkini, patiszon, padlizsán... És még sorolhatnánk a különböző zöldségeket, arról pedig már ne is beszéljünk, hogy melyikből hányféle fajtát találhatunk az árusok standjain. Ezért aztán érdemes kikérni a pult másik oldalán állók véleményét, ugyanis ők aztán tudják, milyet válasszunk az árnyékban helyet kapó, vagy éppenséggel a tűző napon érlelődő növények közül.

Múlt héten például még ódzkodva ajánlották a paprika kiültetését, mondván: mivel nem volt huzamosabb ideig kellemesen meleg idő, így a földnek nem sikerült kellően felmelegednie. Az edzettebb paradicsompalántákat azonban már akár a múlt héten nyugodt szívvel elültethettük a kiskertünkbe. A növénykék árát tekintve nagyon széles a skála, a legolcsóbbakat száz forint körüli összegért szerezhetjük be, viszont a prémium kategóriás palánták kétszáz forint feletti áron kaphatók.

Jankó Andrea nemcsak egy gazdag kínálattal rendelkező stand gazdája, hanem hozzáértő szakértője is a palántáknak, szívesen ad tanácsot az érdeklődőknek
Fotó: Ady Géza

A cukkinit és patiszont kedvelőknek 150 forintot kell leszurkolniuk kedvencükért, a padlizsánt azonban kicsit borsosabb áron mérik. Utóbbiról mindig azt gondoltam, hogy a kevésbé kényes növények közé tartozik, aztán kis nyomozás után kiderült, hogy az egyik legnagyobb gondoskodást igénylő palántafajta.

Kiváló termést az agyagos, illetve agyagos-homokos, nagy humusztartalmú talajba ültetve várhatunk. Termesztésére olyan területet válasszunk, amelyen az előző évben nem termesztettünk paradicsomot, paprikát, burgonyát vagy padlizsánt.

Kimondottan melegigényes növény, ezért olyan helyet keressünk neki, ahol a széltől is óvhatjuk és ahol legalább 10-14 órán keresztül kapja a tűző napot. Talaja legyen tápanyagban gazdag, laza, ha szükséges, gazdagítsuk komposzttrágyával. Ezenkívül a burgonyabogár, mint kártevő is okozhat bosszúságot, szóval a padlizsán elég sok odafigyelést igénylő növény...

Nem úgy a burgonya, aminek az őszi vetéséből származó, a friss "új" fajtáit szemlézhetjük - az apróbb szeműek kilója 250-260 forintot kóstál, míg a nagyobb szeműekért 350-et kérnek az árusok. Az apró, ami valóban apró, igazán kiválóan felhasználható köretnek, hiszen ki ne szeretné a petrezselymes burgonyát...?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!