Hírek

2014.08.12. 16:30

Muki a Volánnál szépül

Dunaújváros - A Dunaferr középiskola tanműhelyéből a Volán-telepre költözött Muki. Alapozás után festés.

Szabó Szabolcs

Legutóbbi Muki-jelentésünkben arról számoltunk be, hogy a legendás kismozdonyt és hű társát, a szeneskocsit a Dunaferr középiskola Vasmű téri tanműhelyéből a helyi Volán-telepre szállították át, ahol megkapja a végleges festést.

A kismozdony-felújítás utolsó előtti szakaszában a Volán-telepen látogattuk meg a hamarosan a Vasmű út zöld sávjára kerülő szerelvényt.

- Tény, meglehetősen ritkán fut be hozzánk festésre egy kisvonat, így egyfajta kihívásként fogtuk fel a feladatot. A festés alapozó munkálatit a múlt héten csütörtökön kezdtük meg, és ha minden a tervek szerint halad, akkor szerdán már a végleges fekete színt visszük fel a Mukira és a szerkocsira - árulta el az ütemtervet Görög Zsolt, akinek a Székesfehérvárról érkező László György segít a munkában.

Vigyázó tekintetek László György, Görög Zsolt és Szenczi Krisztián egyeztett a műhelyben (Fotó: Ónodi Zoltán)

A Volán szakemberei elmondták, hogy a végleges festés előtt még a karosszéria lakatosok is átnézik a mozdonyt és a szerkocsit, hogy minden esetleges hibalehetőséget kiszűrjenek.

A festési munkálatokat iránytó mesterek mellett Muki mellett helyszínelt Szenczi Krisztián vasútbarát, amatőr vasúttörténész, aki évek óta figyelemmel kíséri Muki sorsát, most pedig a leletmentésben és a felújításban ad tanácsot a szakembereknek.

Alapozó munkálatok - László György dolgozik Mukin (Fotó: Ónodi Zoltán)

- Muki több mint 120 éves, így számos átépítést, alkatrészcserét, felújítást megélt már. Mi a megmaradt régi fotók alapján próbáltuk rekonstruálni az 1958-tól a városi vidám parkban szolgáló kismozdonyt. Története során Mukit többször is átfestették, új jelzéseket is kapott, a jelenlegi terv, hogy a kismozdony alapszíne fekete lesz, erre kerülnek majd fel a feliratok fehér betűkkel. El kell árulnunk azt is, hogy ilyen külsővel - mint amilyen most lesz a szerelvénynek - Muki soha nem rendelkezett, ám amiben lehet megpróbáljuk rekonstruálni a régi felfestéseket is.

A tervek szerint augusztus végén már újra sínre kerül Vasmű úti megállójám Muki és szeneskocsija.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!