Hírek

2015.05.26. 18:47

Kitelepítettek előtt tisztelegtek Mezőfalván

Mezőfalva - A háború és az esztelen gyűlölet áldozatainak állítottak emléket kedden délután koszorúzással és mécsesgyújtással a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében Mezőfalván.

Horváth László

Az 1946-os kitelepítések a mezőfalviakat egykori hercegfalviakat is súlyosan érintették. Helyben 1300 német ajkú embernek kellett hátat fordítania földnek, gazdaságnak és addigi életének. A méltánytalanul meghurcolt, megalázott emberek évtizedekig őrizték a fájdalmukat.

- A Mezőfalva alapításában oroszlánrészt vállalt sváb és német ajkú telepesek békében éltek a Zirczi Apátság itteni területén. Munkájukkal felvirágoztatták a településünket - emelte ki emlékező beszédében Molnárné Troppert Mária a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője.

Molnárné Troppert Mária (j) és Szekeres Benjamin verset, emlékezést olvas fel a  háború áldozatainak tiszteletére
Fotó: Horváth László

– A második világháborúban sok becsületes embert megtévesztett a nemzeti szocialista propaganda – mondta Molnárné Troppert Mária. – A háború után kimondott kollektív bűnösség elvén alapuló intézkedések azonban olyanokat is sújtottak, akik tisztességgel élték mindennapjaikat. Ők méltánytalan és megalázó büntetésként élték meg a kitelepítést. 1946-ban az akkori Hercegfalváról 1300 embernek kellett elhagynia borzalmas körülmények között az otthonát. A magyar történelem ezen sötét korszakáról csak évtizedek múlva mertek nyíltan beszélni a túlélők, akik mára csak maroknyian maradtak. A közel harminc résztvevővel lezajlott megemlékezésen jelen voltak közülük is, akik elmondták: az ünnepség, és annak során folytatott beszélgetést elégtételnek érzik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!