Hírek

2014.05.27. 14:50

Kitelepítettekre emlékeztek Mezőfalván

Mezőfalva - Az idő múlásával egyre kevesebben maradtak, de még mindig van mondanivalójuk.

Horváth László

Maroknyian maradtak. Csanda Bélánén, Rajcsányi Istvánné, Kremli Károlyné és Sivák Gyuláné megélte a vészterhes időket

A mezőfalvi német közösség 15 éve tartja megemlékezéseit az 1946-os kitelepítésekről.

- Még mindig van mondanivaló a II. világháború és az azt követő vészterhes időkről, melyek hatással vannak mai életünkre is. Súlyos felelősség terheli nemcsak az érintett országok akkori vezetőit, hanem a nagyhatalmakat is, hogy kiszolgáltatták hazánkat a Benes dekrétumoknak, mely szerint a magyar nemzetiség menjen az anyaországba, a német nemzetiség Németországba. A németek teljes jogfosztottság és vagyonelkobzásban részesültek. A dekrétumok végrehajtása ellen sokan tiltakoztak nyílt levél formájában - ezekkel a mondatokkal köszöntötte az egybegyűlteket Molnárné Troppert Mária a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője a keddi délutáni ünnepségen.

A folytatásban még ma is élő szemtanúkat és rokonaikat köszöntötték. A megemlékezés hivatalos részének a végén koszorúk kerültek a németek kiűzetésének emléktáblájára, majd a rendezvény végén, Horváth Béla tanár úr történelmi visszatekintése után a helyi általános iskolás diákok német nemzetiségi oktatásban résztvevő tanulóinak műsorával állítottak emléket a települési múlt szégyenletes eseményeinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!