Hírek

2013.10.01. 13:15

Dr. Somorácz György: főorvos, aki a fertőzések elleni harcra tette fel az életét

Dunaújváros - Dr. Somorácz György, a Szent Pantaleon Kórház infektológus főorvosa Dr. Berzsenyi Zoltán Díjat vehetett át a Megyenapon.

Körmendi Erzsébet

Dr. Somorácz György halkszavú, udvarias ember és remek főorvos szakmai téren mindent elért, amit szeretett volna

Elmondása szerint Jákics József főorvos keze alatt tanulta a szakmát, aki országosan elismert infektológus és gyermekorvos volt, és dr. Breitner Valéria főorvossal karöltve olyan szakmai légkört teremtett a fertőző osztályon, amely dr. Somorácz Györgyöt megfogta. A Szent Pantaleon Kórház Dr. Berzsenyi-díjjal elismert főorvosa harmincnyolc éve áll a gyógyítás és az orvostudomány szolgálatában a Szent Pantaleon Kórházban. A kiváló szakember elmondja:

- Nem én választottam az infektológiát, hanem az választott engem. Közel áll a belgyógyászathoz, kihat az ember egész szervezetére, összetettségétől izgalmas és különleges. Skarláttal, tífusszal, fertőző májgyulladással és még sorolhatnám hadakoztunk, amikor a szakmát kezdtem. Ezek száma később lecsökkent a védőoltásoknak köszönhetően, viszont lettek újabb feladatok. Foglalkoztunk például az antibiotikumok hatásával, vizsgáltuk, hogy a kórház milyen szerből és mennyit használ, bizottságot alakítottunk erre, és szakmai tanácsokat adtunk, mert az antibiotikumok túlzott alkalmazása bizony káros lehet az emberi szervezetre. E téren országosan elsők voltunk, és sikerként könyvelhettük el, hogy a kórházon belül csökkent a felhasználás.

- A kórházi fertőzésekre különösen érzékenyen reagál a közvélemény. Ezekre is kiterjedt a munkájuk, ugye?

- Ez nagyon összetett témakör. Megnőtt az emberek átlag életkora, nagyon idősek, vagy éppen komoly betegség miatt legyengült szervezettel egyre többen kerülnek be hozzánk, és ők fogékonyabbak a fertőzésekre. Sokan kapnak immunrendszer-gyengítő gyógyszereket, ezektől esendőbbekké válnak. Mindent meg kell tenni a problémás betegségcsoportokért, viszont nem lehet teljesen kiküszöbölni a bajt. A kórház vezetése mindent megtesz azért, hogy csökkentse intézményen belül a fertőzések kockázatát, elkerüljék az ilyen eseteket.A kórokozókra koncentráltunk, mert tudni kell mire érzékenyek, milyen viselkedés várható a kezelés során. Ezért rendszeresen konzultáltunk a többi osztályon dolgozó szakorvossal is.

- Volt valami speciális terület, amely önt nagyon érdekelte?

- Szakmai szempontból a májbetegségek iránt érdeklődtem minden másnál jobban. A C-vírus okozta krónikus májgyulladás volt az egyik terület, ami nagyon foglalkoztatott. Akkoriban híján voltunk a mai modern vizsgálatoknak, okoskodással kellett rájönnünk, mi áll a sárgaság hátterében. Sok ilyen beteget kezeltünk, elmélyedtem ebben a tárgykörben, a szegedi klinikán, valamint a János Kórházban elsajátítottam és bevezettem nálunk is az úgynevezett PTC módszert, amellyel az epe utakat lehetett vizsgálni. Valamint szövettani mintavételt, májbiopsziát is végeztem éveken keresztül. Szakmám legnagyobb sikereként a védőoltások bevezetését éltem meg. Aki tudja milyen küzdelemmel járt egy agyhártyagyulladásos gyermek megmentése, az tisztában van vele, miért vagyok védőoltáspárti. A nyomaték kedvéért említhetném a kanyarót, a súlyos tüdőgyulladást, a járványos gyermekbénulást, ami ma már megelőzhető. Képtelen vagyok megérteni azokat a kollégákat, akik a védőoltások ellen agitálnak. Egyébként úgy vélem, amit el lehetett érni szakmai téren, azt sikerült valósítani. Mindig éreztem, hogy csapatban dolgozom kórházi szinten, a tudományos bizottság elnökeként is, a társszakmákkal együttműködve, és ez jó dolog.

- Munka mellett úgy tudom van egy komoly hobbija, ami inkább szenvedély: a természetfotózás?

- A természetfotózás számomra valóban kicsivel több mint hobbi. Pihentet és kikapcsol, jól karbantartja az embert. Ha a vadászat sport, akkor ez is az fejleszti azokat a képességeket, mint például a türelem, kitartás, amelyeknek nagy hasznát veszem a szakmai munkám során is.

Dr. Somorácz György a gimnázium és a Szegedi Orvostudományi Egyetem elvégzése után 1975-ben kezdett dolgozni a kórház fertőző osztályán,

A belgyógyászat, valamint az infektológiai szakvizsga után 1987-ben nevezték ki főorvosnak.

Nyugdíjazásáig, 2011-ig vezette a kórház fertőző osztályát

Két éve nyugdíjasként dolgozik, és továbbra is vezeti a főigazgató szakmai tanácsadó szervezetét, a tudományos bizottságot

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!