Hírek

2017.01.30. 17:50

Pavlicsek Csaba: Kiváló nedűk perkátai mestere

Perkáta - A perkátai származású Pavlicsek Csaba 25 évesen készítette el az első pálinkáját. Az azóta eltelt hét év alatt már háromszor nyerte el az ország legjobb magánfőzője címet.

Horváth Dóra

Pavlicsek Csaba kétszeres Champion-díj győztes is, és mindezek mellett több arany-, ezüst- és bronzérem birtokosa. Legújabb sikere a 2017. január 12-14. között megrendezett VIII. Quintessence pálinkaversenyhez köthető. Az eseményre rekordmennyiségű mintát neveztek. Maga a megmérettetés is minden évben egyre nehezebb, hiszen egyre magasabb a minták minősége, amiket szakértő zsűri bírál el. A szoros mezőnyben a Pavlicsek Csaba kézműves pálinkafőzdéjének a 9 bronz, 9 ezüst, 5 arany és 1 nagy arany (kategóriagyőztes) érem mellett a 2016 legjobb magánfőzője címet is sikerült elnyernie.

A fiatalember azonban nem csupán a pálinkafőzés területén működik sikerrel: szakácsként és ételszobrászként is elismerik nevét, továbbá a pedagógusi pályán is helyt áll.

Pavlicsek Csaba alkotásaival számos sikert tudhat magáénak  Fotó: Horváth Dóra

Csaba Perkátán is többször tartott már bemutatót, ezek közül kiemelendő a 2014 augusztusában, a településen megrendezett Gasztronómiai Fesztiválon való modern gasztronómiai előadása. 2016 szeptemberében, Perkáta és a franciaországi Saint-Maximin baráti kapcsolatának 25. évfordulójára szervezett ünnepségen pálinkakóstolóval készült a külföldi vendégek számára.

Munkájában - saját bevallása szerint - az alkotás lehetősége motiválja, továbbá a pálinkakészítés során nagy hatással van rá a természet közelsége.

- Csodaszép dolog olyan alapanyaggal és technológiával együtt dolgozni, amely akár örökre képes megőrizni egy darabot az adott év szívéből. A természet alkot először, tisztelni kell és megbecsülni, amit adott nekünk úgy, hogy palackba mentjük azt - vallja Csaba, aki a szép eredmények ellenére természetesen mindig talál új kihívást magának: szeretne egy napon részt venni majd a párlat-világbajnokságon, a Destillata versenyen a pálinkafőzdéjének nedűivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!