2017.01.30. 17:50
Pavlicsek Csaba: Kiváló nedűk perkátai mestere
Perkáta - A perkátai származású Pavlicsek Csaba 25 évesen készítette el az első pálinkáját. Az azóta eltelt hét év alatt már háromszor nyerte el az ország legjobb magánfőzője címet.
Pavlicsek Csaba kétszeres Champion-díj győztes is, és mindezek mellett több arany-, ezüst- és bronzérem birtokosa. Legújabb sikere a 2017. január 12-14. között megrendezett VIII. Quintessence pálinkaversenyhez köthető. Az eseményre rekordmennyiségű mintát neveztek. Maga a megmérettetés is minden évben egyre nehezebb, hiszen egyre magasabb a minták minősége, amiket szakértő zsűri bírál el. A szoros mezőnyben a Pavlicsek Csaba kézműves pálinkafőzdéjének a 9 bronz, 9 ezüst, 5 arany és 1 nagy arany (kategóriagyőztes) érem mellett a 2016 legjobb magánfőzője címet is sikerült elnyernie.
A fiatalember azonban nem csupán a pálinkafőzés területén működik sikerrel: szakácsként és ételszobrászként is elismerik nevét, továbbá a pedagógusi pályán is helyt áll.
Pavlicsek Csaba alkotásaival számos sikert tudhat magáénak Fotó: Horváth Dóra
Csaba Perkátán is többször tartott már bemutatót, ezek közül kiemelendő a 2014 augusztusában, a településen megrendezett Gasztronómiai Fesztiválon való modern gasztronómiai előadása. 2016 szeptemberében, Perkáta és a franciaországi Saint-Maximin baráti kapcsolatának 25. évfordulójára szervezett ünnepségen pálinkakóstolóval készült a külföldi vendégek számára.
Munkájában - saját bevallása szerint - az alkotás lehetősége motiválja, továbbá a pálinkakészítés során nagy hatással van rá a természet közelsége.
- Csodaszép dolog olyan alapanyaggal és technológiával együtt dolgozni, amely akár örökre képes megőrizni egy darabot az adott év szívéből. A természet alkot először, tisztelni kell és megbecsülni, amit adott nekünk úgy, hogy palackba mentjük azt - vallja Csaba, aki a szép eredmények ellenére természetesen mindig talál új kihívást magának: szeretne egy napon részt venni majd a párlat-világbajnokságon, a Destillata versenyen a pálinkafőzdéjének nedűivel.