Hírek

2014.06.27. 13:00

Kiváló tanár, vezető – az ötletgazdag tevékenységét ismerték el

A pedagógusi munka olyan, mint a csendes eső: hosszasan áztatja a földben megbújó magvakat, azok magukba szívják a nedvességét, és később akár szárazság idején is képesek termőre fordulni.

Körmendi Erzsébet

Ezekkel a szavakkal köszöntötték az Örökmozgó-díj átadásakor Szemenyei Istvánt, aki annak idején, az önkormányzat ifjúsági irodájának vezetőjeként próbálta elősegíteni a pedagógusok munkájának elismerését: ennek köszönhető az Örökmozgó-díj. Az ötlet 2000 körül születhetett meg, az első díjat 2001-ben adták át.

Az idei év tanár kategóriájában, a javaslatok és a diákok szavazata alapján Szemenyei István, a díj és ki tudja mennyi, elsősorban az ifjúságnak szórakozást nyújtó városi esemény, rendezvény megálmodója kapta az Örökmozgó-díjat. A kiváló pedagógus a mai Széchenyi gimnázium tanulója volt, majd Szegeden szerzett tanári diplomát. Tanított a Rudasban, volt ott igazgatóhelyettes, jelen az intézmény igazgatója.

Kitérőként a városi ifjúsági- és sportiroda munkatársa, majd vezetője volt 2001 és 2011 között, évekig a városi diákönkormányzat elnökeként is dolgozott. Tevékenykedése alatt született meg az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, a Parázs Varázs, lett streeetball, bringatúra, diákparlament. Nevéhez fűződik a helyi Kihívás napja, a diákok önkéntes munkájának bevezetése, alkalmazása. Nemcsak a sport területén hozott új színt a városba, hanem a fiatalok kulturális életét is igyekezett színesíteni: a FMD állandó főszervezője, a Cimbora klub lelkes támogatója volt, és az ős segítsége is kellett a Diákantológia több kiadványának a megjelentetéséhez is. A sportért mindig kiállt: volt szpíker, szakosztályvezető, s ma a kézilabda akadémia ügyvezetője. Hiába tudhat maga mögött közel 30 éves pályafutást, ma is ugyanolyan lelkesedéssel, hozzáértéssel és energiával tervezi és szervezi a városi programokat, mint évtizedekkel ezelőtt.

– Szeretem, ha a velem kapcsolatban lévő emberek, a körülöttem élők jól érzik magukat, boldogság árad belőlük. Talán ezért van az, hogy az általános iskola óta megtalálnak azok a dolgok, ötletek amelyekkel egy közösséget össze lehet hozni. Elsődleges célom, hogy a Rudas szakközépiskola színvonala tovább nőjön. De emelett egy ifjúsági közösségi tér létrehozása a dédelgetett álmom, ezen szívesen dolgoznék még együtt a helyi szakemberekkel – mondta Szemenyei István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!