Hírek

2015.12.28. 13:09

Kizöldült a dunaföldvári óvoda

Dunaföldvár - A múlt héten ünnepélyes keretek között többek között az Eszterlánc óvodai egység vehette át a Zöld Óvoda kitüntető címet.

L. Mészáros Irma

Román István államtitkár és Thaisz Miklós főosztályvezető adta át a díjat Úr-Hosszú Edinának

Idén kilencedik alkalommal hirdették meg a Zöld Óvoda és harmadik alkalommal az Örökös Zöld Óvoda minősítő cím pályázatát, amelyet a 263 intézmény közül 252 feladat-ellátási hely nyert el. Az okleveleket Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, és Thaisz Miklós főosztályvezető, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Programok és Kapcsolatok Főosztályának vezetője adta át csodálatos környezetben, a Vajdahunyad várban található Mezőgazdasági Múzeumban. A dunaföldvári Eszterlánc óvodát Fabóné Bíró Ágnes és Úr-Hosszú Edina képviselte az átadó ünnepségen. A díjazottakat köszöntötte, és a címátadó ünnepséget megnyitotta dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója.

Fabóné Bíró Ágnes és Úr-Hosszú Edina az oklevelekkel

A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma - a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján - fontosnak tartja, hogy az óvodás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő élményekre és tapasztalatra építő, azaz tevékenységorientált környezeti nevelésben részesüljön. Az óvodai környezeti nevelés feladatai az európai normáknak - ezen belül a hazai jellegzetességeknek - megfelelő környezettudatos magatartásminták, értékek és életviteli szokások átadása, átvétele. A fenntarthatóságra nevelés gyakorlati megvalósítása érdekében kifejtett magyar óvodai nevelési tevékenységek legjobb példáinak elterjesztése fontos feladat határainkon innen, és határainkon túl is. Mindennek hatékony, rendszerbe szerveződött eszköze a Zöld Óvoda minősítési rendszer.

A Zöld Óvoda program célja a fenntarthatóságra nevelés, az óvodás gyermekek környezettudatos szemléletének, gondolkodásának megalapozása, alakítása a természetben végzett foglalkozások, kirándulások során. A program segít a pedagógusok, a szülők, a helyi közösségek környezettudatosságának formálásában, a Zöld Óvodához tartozó lakóközösségek értékeinek megismerésében, a védelem fontosságának felismerésében. Az óvodákban nem csak a természeti értékek tiszteletét, de rendkívül sokoldalú tudásanyagot is átadnak a gyermekeknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!