Hírek

2016.03.30. 13:35

Dunaújvárosban is több helyen szerveztek akciót a pedagógusok

Dunaújváros - Az utóbbi hónapok pedagógustiltakozásainak is több markáns jelszava és jelképe is feltűnt a szerda reggeli polgári engedetlenségi akciókon.

Szabó Szabolcs

Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását - olvasható a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett, a Civil Közoktatási Platform által kidolgozott 12 pont egyikében.

A korábban meghirdetett szolidaritási és polgári engedetlenségi akció nyomán Dunaújvárosban is számos oktatási intézménynél az épület elé vonult a pedagógusok és követeléseikkel szimpatizálók kisebb-nagyobb csoportja. Lapunk három helyszínen járt szerda reggel nyolc és kilenc óra között.

- Reméljük, hogy ez lesz az utolsó tiltakozó akciónk és az oktatáspolitika irányítói is megértik, hogy a jelenlegi rendszer hosszú távon működésképtelen - fogalmazott beszédében az Arany János Általános Iskola előtt Horváth Éva pedagógus, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének városi ügyvivője, aki a - korábbi hetek, hónapok tiltakozásaihoz hasonlóan - az oktatási szektor alulfinanszírozottsága mellett kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer ósdi, elavult pedagógiai módszereket alkalmaz és kér számon, másrészt aggasztó, hogy egyre kevésbé jelent vonzó lehetőséget a fiatalok számára a pedagógusi pálya, így félő, hogy évek múltán nem lesz, aki majd tanítsa a felnövekvő ifjúságot.

- Pedig jól képzett és motivált pedagógusra szükség van, hiszen a társadalmi problémák megjelennek az iskolában is, így egyre több olyan diák van, aki speciális képzést, foglalkozást, törődést igényelnek - tette hozzá az érdekvédelmi képviselő.

Az Aranyi iskola előtt rendezett szolidaritási akción több mint fél százan vettek részt: tanárok, szülők, nyugdíjas pedagógusok, támogatók. Az akció végén Horváth Éva arra kérte a jelenlévőket: krétával rajzolják kockássá a teret, jelezve, lesz még jól működő magyar közoktatás.

A Lorántffy középiskola előtt egy maréknyi pedagógust találtunk, egyikük Dávid Ágnes pedagógus kérdésünkre elmondta, a tantestület véleménye megoszlik az oktatásügyi kérdésekben. Van aki közömbös, mások türelemmel vannak a rendszer iránt, de hozzájuk hasonlóan sokan kritikusan szemlélik a jelenlegi helyzetet. Az intézmény elé kiálló pedagógusok szerint baj van a finanszírozási rendszerrel, számos esetben silány, használhatatlan tankönyvekkel kell dolgozniuk. Mint hozzátették: évek óta jelzik már a problémákat és egyre fogy a türelem. A lapunknak nyilatkozó tanárok kiemelték, ez nem politikai kérdés, egyszerűen olyan rendszerben szeretnének tanítani, amely gyermekek érdekeit szolgálja és meghallgatja a pedagógusokat is.

- Ha ez így megy tovább, összeomlik az oktatási rendszer, amelynek két eredménye lesz, aki teheti külföldön keres majd boldogulást, aki marad, azokban pedig képzetlenek lesznek ahhoz, hogy előrébb vigyék az országot - fogalmazott lapunak Széchenyi gimnázium elé szervezett akció egyik szervezője, Fábián István, aki elmondta, véleménye szerint sürgős változásra van szükség az oktatásügyben, ezért is támogatják a Tanítanék Mozgalom kezdeményezéseit. A gimnázium előtti reggeli akción közel negyven fő vett részt.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!