Hírek

2015.11.29. 20:53

Kolbászból a legjavát

Dunaújváros – Szombaton délután a Városháza térre várta az ínyenceket az immáron hatodik alkalommal jelentkező Pentelei Kolbászfesztivál.

Szabó Szabolcs

Ahány ház, annyi kolbász – jegyezhettük fel az ezúttal a város főterén jelentkező Pentelei Kolbász fesztivál rajtját követően, hiszen a sütőhelyek előtt felsorakozó kilenc csapat ízmesterei meglehetősen fukar választ adtak ama kérdésünkre, hogy milyen receptúra alapján is készítik ők hazánk egyik legkedveltebb ételét, a kolbászt. A fűszerezés során felhasznált hozzávalókról elmondtak néhány kötelező alapvetést, ám az arányokat illetően már nem szolgáltak bővebb felvilágosítással.

Nem csak nekünk, hiszen például a többszörösen is díjazott Bean Team egységénél csakis a főséf, Schwarczenbarth Zoltán ismerte a pontos receptet. Mint megtudtuk, mindez nem tréfa dolog, hiszen a receptúrát még a nagypapa fejlesztette tökélyre, azóta apáról fiúra száll e családi örökség. A kolbász komoly dolog. A fűszerek egyensúlyára,  a darálás módszertanára és keverésre is figyelni kell, hogy a precíz töltést és a szakszerű sütést már ne is említsük. A fesztiválon ringbe szálló kilenc csapat mindegyike remekül teljesített kolbászfronton.

Az ízes kolbászok mellé gazdag műsorcsomagok is kínáltak a szervezők. A szombat 13 órakor kezdődő fesztiválon Cserna Gábor polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Szabó Zsolt Róbert egy kis gasztrotörténeti áttekintéssel is szolgált hallgatóságának. Mindebből megtudhattuk, hogy az első magyar írásos kolbászreceptúrát – eddigi ismereteink szerint – valamikor az 1700-as évek közepén rögzítették, valamint azt is, hogy Pentele település nevéhez is kapcsolható kolbászrecept – ez egyébként megtalálható a Pentele ezer éve című helytörténeti munkában is.

A Kremini zenekar nótás dalcsokra közben nem tétlenkedtek a csapatok, 14 óra körül már javában kóstolgathatták a frissen sült ízletes kolbászokat a csapatok és vendégeik. A hangulatra nem lehetett panasz, hiszen a finom falatok mellé került házi pálinka,bor és sör is az asztalokra. Közhely, de tény,  ezúttal sem volt könnyű helyzetben a Hingyi László, Bojana Radulovics, dr. Dorkota Lajos és Grábics Gábor összetételű ízlelőbizottság, amely a szabályoknak megfelelően vakkóstolással próbálta kideríteni, melyik kolbász is lesz az idei fesztivál legjobbja. Hosszas falatozás után a zsűri végül a következő rangsor mellett döntött: első lett a Pentele városrész csapata, második helyre futott be a Kárpát-medence néven induló egység, míg a harmadik helyet a Pentele II kollektívája szerezte meg. A zsűri különdíjjal jutalmazta az Art Műhely avagy Rezső Angyali névvel futó csapatot, az Adu  iskola ízmestereit és a Bean Team kollektíváját. Az ítészbizottság értékelésében elmondta, hogy a tavalyi kolbászmustrához képest nagyon sokat fejlődtek a csapatok, mind a kilenc induló valóban ízletes kolbászt készített. A szervezők elmondták, a jövőben szeretnék tovább népszerűsíteni és fejleszteni a Pentelei Kolbászfesztivált, amely talán évek múltán olyan népszerű lehet majd a város és a térség lakói körében, mint a májusban jelentkező grillparty, azaz a Parázs Varázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!