Hírek

2014.03.04. 16:55

Oktatási, kulturális, fejlesztési kérdésekről egyeztettek polgármesterek, szakemberek

Dunaújváros - Az Intercisa Múzeum és lapunk kezdeményezésére ültek tárgyalóasztalhoz kedden a Duna túlpartján található hat település polgármesterei, valamint oktatási, kulturális és egészségügyi szakemberek.

Szabó Szabolcs

Fotó: Ónodi Zoltán

Az Intercisa Múzeumban tartott kerekasztal-beszélgetésen Farkas Lajos, a házigazda intézmény vezetője köszöntőjében elmondta, Dunaújvárost születése óta számos gazdasági és kulturális kapcsolat fűzi a Duna keleti partján található településekhez. A Pentele hídnak köszönhetően e már meglévő és működő kapcsolatok tovább erősíthetők, és számos új, eddig még kiaknázatlan lehetőséget tartogat a települések számára. Mindebben egy integrátori szerepet kíván betölteni az Intercisa Múzeum. A tervezett együttműködés első állomása volt a szerdai találkozó, amelyen hat település polgármestere: Zakar Zoltán (Apostag), Nagy Tamás (Dunaegyháza), Vörös Sándor (Dunavecse), Bődi Szabolcs (Kunszentmárton), Káposztás Tibor (Szalkszentmárton), Németh Gábor (Tass), Törökné Novadovszki Nelli a kunszentmiklósi tankerület igazgatója, Mészáros Lajos a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, valamint a lapunk lapigazgató-főszerkesztője Várkonyi Zsolt vett részt.

A találkozó egyik aktuális kérdése volt a térség egészségügyi helyzete. A Szent Pantaleon Kórház ellátási területe egy évvel bővült a térség településeivel. Mészáros Lajos elmondta, a kórház mindent megtesz azért, hogy a Duna túlpartjáról érkező betegek is minden tekintetben megfelelő ellátásban részesüljenek. A főigazgató megköszönte a település vezetőinek, hogy felajánlásaikkal segítették és a jövőben is segítik az új CT-berendezés beszerzését.

Szóba került a DH-ben már több ízben is bemutatott Magyar Limes Projektről, amelynek célja, hogy az ókori római védvonalat a Világörökség védjegyet kapjon. A limes vonal Százhalombattától Mohácsig tartó szakaszának bemutatására, feltárására, turisztikai akciók és programok kidolgozására 10 milliárd forintot különítettek el. A programhoz természetesen a találkozón résztvevő települések is szeretnének csatlakozni, ebben lehet segítségükre Dunaújváros és múzeuma. Farkas Lajos hangsúlyozta a múzeum pedagógiai programjaira és rendezvényeire várják a túloldali települések lakosságát is.

Az egyeztetés résztvevői az oktatás és a kultúra területén (A sportélethez kapcsolódó lehetőségekről az szomszédos hasábokon olvashatnak - a szerk.) is számos összekapcsolódási lehetőséget felvetettek, amelyek kölcsönösen eredményesek lehetnek Dunaújváros és az érintett térség számára is.

Várkonyi Zsolt, lapunk főszerkesztője a találkozón kiemelte: fontos, hogy a települések egymással összefogva próbáljanak előre lépni, a Dunaújvárosi Hírlap e kapcsolatépítés fóruma kíván lenni.

 

A fenti írásunkban bemutatott találkozó egyik fő témája a diáksport és az utánpótlásnevelés volt. Szándék van, struktúra, szervezettség kell.

– Az egészséges életmód egyik alapja a sport. A Dunaferr SE pedig évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy az utánpótlásnevelésre helyezi a hangsúlyt. Mindez nem azt jelenti, hogy konkrétan élsportolókat nevelünk. A fiatalok számára a sportban rejlő értékeket, a közösségben végzett munka erejét szeretnénk megmutatni. Kiváló szakembereinknek és a gyerekek szorgalmának köszönhetően szép országos sikereket értünk el az utóbbi években. Jelenleg hatszáz fiatalal foglalkozunk, de minden gyereket szívesen látunk szakosztályainknál – fogalmazott Mátyás Gábor, a Dunaferr SE elnöke.

A polgármesterek jelezték, hogy a legfőbb problémát a szakemberhiány és az edzésekre és a versenyekre történő utaztatást jelenti. Mindez anyagilag is komolyan megterheli a szülőket. A településvezetők elmondták, érdeklődnek a Dunaújvárosban megtalálható csapatsportágak lehetőségei iránt is. A szervezett sportolás mellett komoly feladatot jelent az oktatási intézmények számára a mindennapos testnevelés megszervezése is.

Mint Törökné Novadovszki Nelli, a kunszentmiklósi tankerület vezetője kiemelte, a következő tanévben is újabb évfolyamok lépnek majd be a mindennapos testnevelés törvényileg szabályzott rendszerébe, és számos oktatási intézmény jelenleg még nem rendelkezik megfelelő infrastrukturális háttérel. Az egyesületeknél leigazolt diákok heti két testnevelés órát válthatnak ki a rendszeres sportolással. Annak ellenére, hogy Duna-menti településekről beszélünk, sok gyermek nem tanul meg úszni. Az úszásórák megszervezéséhez és lebonyolításához kézenfekvő megoldást jelenthet a Fabó Éva Sportuszoda – hangzott el a találkozón.

Ha a gyerekek utaztatását és versenyeztetését sikerül megoldani, abból profitálhatnak az utánpótlásnevelésben érdekelt újvárosi egyesületek is. A polgármesterek felvetették, egy-egy adott sportágban felkészült szakemberek tarthatnának foglalkozásokat az adott településen élő gyermekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!