Hírek

2013.01.23. 16:45

Móriczcal, Koltaival ünnepelt a Bartók és közönsége

Dunaújváros – Mit mondhat a mai ember számára Móricz? A naplóin keresztül és egy remek színházi este után talán sokakat ismét megszólít Móricz Zsigmond birodalma.

Szabó Szabolcs

Napló-Szilánkok/1924-25... Koltai Róbert a Bartók kamarastúdiójának színpadán. Móricz Zsigmond önfeltárása két órában

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én, kedden különleges, ünnepi színházadaggal lepte meg közönségét a Bartók színház. Koltai Róbert Napló-Szilánkok/ 1924-25. címû önálló estje Móricz Zsigmond 1924 és ´25-ben írt naplóját dolgozza fel, a felvételről hallható Molnár Piroska, Kertész Péter, Úri István és Szirtes Balázs közreműködésével. Az utóbbi évek egyik leginkább várt irodalmi csemegéje volt a XX. század egyik irófejedelmének naplója. A közel ezeroldalas irattömeg majd´ nyolcvan évet pihent kiadatása előtt, pedig Móricz vállaltan az utókornak szánta munkáját. Több mint önfeltárás, ez élveboncolás – fogalmazott korábban a naplóról Koltai. Móricz estjének ötvennegyedik előadása volt a kedd esti és a kamarateremben számos diák is helyet foglalt. Egyikük a szünetben, azt panaszolta társainak, ha kicsit szélesebb lett volna a szék, talán el is aludt volna.

A pauza után pedig még el sem kalandozott a tekintete – figyeltem. Mert Móricz naplója – és természetesen Koltai Róbert – magába szippant. A bekebelezés valakinél már az első percben megtörténik, másoknál kicsit várni kell. De mindenkinél megtörténik. A Nyugat egykori szerzője és szerkesztője élete válságos pillanatában kezdett naplóíráshoz. Gyógyírt remélt, közben mesterművet alkotott. Két nő között vív, főként önmagával bámulatos szavakkal, mondatokkal. Amit egy szerelemről, amit egy szerelmi háromszögről el lehet mondani, az ebben a naplóban benne foglaltatik, és Koltai Róbert elénk is tárja. Közhely, de idekívánkozik, Móricz aktuálisabb, mint valaha. A napló további kötetei is érkeznek a kiadótól, így nem marad más mint újra felfedezni, olvasni: Móriczot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!