Hírek

2017.03.21. 15:50

Verssel fizetett fekete - Rímekért cserébe kávézhattunk a költészet világnapján

Rácalmás/Dunaföldvár - Az ország csaknem hetven pontján fizethettünk napi feketénket egy versért cserébe. Szép új világ- sajnos csak egy napra szólt.

L. Mészáros Irma

A dunaföldvári Marcipán Cukrászda idén is csatlakozott a bécsi székhelyű kávépörkölő és forgalmazó manufaktúra Fizess verssel! kezdeményezéséhez, amely sok embernek szerzett kellemes perceket a költészet világnapján szerte az országban csaknem hetven helyszínen. Kávé és vers - nem is áll távol egymástól, hiszen mindkettő testi és szellemi felfrissülést nyújt. A hajdani legendás magyar kávéházakban izgalmas irodalmi élet folyt.

Dunaföldvári tudósítónk József Attila-verssel egyenlítette ki kávéházi számláját a Marcipánban Fotó: amatőr felvétel

Nagy László, a Marcipán Cukrászda tulajdonosa irodalombarát hírében áll. Évtizedek óta támogatója és földvári hangulatos cukrászdája helyszíne is a Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár munkatársai által szervezett. Rátkay László Irodalmi Kávéház rendezvényeinek. Tegnap 11 óráig már több mint tízen fizettek verssel - tudtuk meg a cukrászdában. A versidézetek zömében klasszikus költőktől származnak. Mert hirtelen az jut az ember eszébe, amit az iskolában megtanult.

Két, a városon átutazó fiatalember itt állt meg egy kis pihenőre, s itt tudta meg, ma meglepetés kávét fogyaszthat. Verssel fizettek, s jókedvűen hajtottak tovább. Ahogy tartják, egy igazán jó vers, s tegyük hozzá, néha egy jó kávé is - élni segít.

Radnóti Miklós Nem tudhatom című klasszikusával rendezte számláját a Hankook étkezdéjében Berczeli Mercédesz Cintia, aki Olasz Katalinnak nyújtotta át frissítő kávé ellenértékét Fotó: Zsedrovits Enikő

Rímekkel, verssel fizethettek a munkavállalók frissítő feketéért tegnap a dunaújvárosi Hankook Tire Magyarország Kft. étkezdéjében is - így, e kezdeményezésnek köszöntően Rácalmás is csatlakozott az akcióhoz.

A nemzetközi költészetnap történetéről: Naima Tabet, a marokkói tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban, amikor az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetéhez (UNESCO) intézett levélben javasolta egy nemzetközi költészeti nap kijelölését. Az UNESCO 30. közgyűlése március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította a költészet világnapjává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!