Hírek

2016.04.04. 14:40

Költészetnap előrehozva - A Kávészünet együttes trendhagyó irodalomórája Baracson

Baracs - Jócskán elémentek A magyar költészet napjának Baracson. Már hétfő délelőtt két előadást is tartottak iskolásoknak a baracsi Faluház-könyvtárban.

Balla Tibor

A Kávészünet zenekar, vagyis Popovics György (vokál), Németh Ferenc (gitár) egyedülálló módon, könnyűzenei (pop-rock) stílusban zenésíti meg a verseket. A furcsa nevet akkor találták ki, amikor a Csillag Születik című tehetségkutató műsorra jelentkeztek. A Kávészünet név abból ered, hogy az általuk előadott zene kellemes, megnyugtató, épp egy kávé elszürcsöléséhez ideális.

A baracsiak úgy gondolták - és az elgondolás tagadhatatlanul bevált -, hogy a verseket megzenésítő párosnak talán sikerül a költészetet közelebb vinni az általános iskolás diákok lelkéhez, talán a muzsika és a ritmus nem a szokásos elutasítást hozza majd. Megszerezték hát a Vörösmarty Könyvtár támogatását, és Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében két trendhagyó irodalomóra erejéig elhozták a rímekben zenélő duót Baracsra tegnap délelőtt.

Az első etapban az alsó tagozatosokkal töltötték meg a Faluház-könyvtár színháztermét. Ők még csak Juhász Magda Az öntelt oroszlán című gyerekversének a rigmusaira csettintgettek, hogy aztán megtárgyalják, hány állat is volt a versben, mi a tanulsága, és még rokonértelmű szavakat is kerestek az önteltségre. Előkerültek a klasszikusok is, Móra Ferenc az A Cinege cipőjével, amit együtt mondtak és énekeltek velük a kicsik. No meg olyanok is, mint Petőfi Füstbe ment terv című örökbecsűje, amit sokan már a tanulmányaikból ismertek.
Második nekifutásra a felsősök töltötték be a termet zsivajukkal. Nekik már olyan fajsúlyú költemények dukáltak, mint József Attila Mikor az uccán átment a kedves, a Mama című verse, vagy Radnóti Alszik a szív című költeménye. Mindkét óra Hollós Korvin Lajos Csonka versével és közös fotóval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!