Hírek

2016.08.29. 20:00

Költséges kezdet

Dunaújváros - Az iskolakezdés a legtöbb családi kasszát megterheli, idén sincs ez másként. Körkép becsengetés előtt.

Szabó Szabolcs

"Ez az iskolatáska védi a gyermek gerincét, több ponton is megerősített, kényelmes és strapabíró" - volt hallható az egyik helyi nagyáruházban, ahol javában apasztották a családi kasszát a szülők, hiszen pár nap múlva már itt is az új tanév. Az említett táska persze nem olcsó mulatság, munkatársaink gyűjtése szerint a jobb hátitáskákat bőven tízezer forint felett kínálják, ám természetesen a határ a csillagos ég... Csak egy példa, a világhálón rendelhető - valóban minden igényt kielégítő táska - szűk 40 ezer forintért kapható...

Napról napra nehezedő iskolatáska - képünkön az ikerpár Csöregi Zalán és Csöregi Balázs tankönyvosztást követően. Csütörtöktől ismét becsöngetnek az iskolásoknak
Fotó: Ady Géza

Most csak fontos kelléket említettünk, ám a családok többségének nagyon komoly terhet jelent az iskolakezdés. Füzetek, borírók, extra tankönyvek, kiegészítők, tolltartó, tornafelszerelés...

Lapunk több, az iskolakezdés anyagi terhetiben érintett családot megszólaltatott: mennyit is költenek, így augusztus végén. Pontos számokkal nem szolgálhatunk, hiszen minden oktatási intézmény más és más táblázattal ajándékozta meg a szülőket, ám a becslések szerint átlagosan egy diákra levetítve 15 és 30 ezer forintot költenek a családok a beiskolásázás során. Egy, a közelmúltban napvilágott látott felmérés szerint a magyar családok közel fele hitelt vesz fel a tanévkezdés finanszírozásához, emellett a rokonok és a nagyszülők is besegítenek.

A diákok kétharmada - minden alsó tagozatos gyermek és a szociálisan rászoruló felsősök, vagyis összesen 735 ezren - ingyenesen kapja a tankönyvcsomagot a csütörtökön kezdődő tanévben - ismertette Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki kitért arra is: 2010 óta átlagosan 40 százalékkal csökkent a tankönyvek ára, ez jelentős megtakarítást jelent a szülőknek. Ahogy a korábbi években is, idén szeptembertől is komoly változások történnek az oktatásügyben.

Tankönyvosztás a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Képünkön Koródi Valentin, Szabó Dzsamilla és Német Henrietta

Mint arról lapunkban már olvashattak korábban: szeptember elsejétől már éles üzemben indulnak az új szakképzési intézmények, a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák - minderről bővebben a 2. oldalon olvashatnak. A tanítás szeptember elsején, csütörtökön kezdődik, és 2017. június 15-ig tart, a tanítási napok száma 182, de a nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban 180, gimnáziumban, szakközépiskolában és szakiskolában 181 nap. Az őszi szünet november 2-től november 4-ig tart, a téli szünetet pedig december 22-től január 2-ig élvezhetik a diákok.

A tavaszi szünet április 13-tól április 18-ig tart majd. 2017. március 6. és március 10. között a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete lesz, digitális témahetet tartanak április 3. és április 7. között. A fenntarthatóság-környezettudatosság témahetet is, április 24. és április 28. között rendezik meg. Az intézmények a munkatervben meghatározott módon részt vehetnek a témahetekhez kapcsolódó programokon, továbbá a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat is szervezhetnek. A méréseket, értékeléseket a tanévben az Oktatási Hivatal szervezi meg május 24-én. A mérés napja tanítási napnak minősül, amelyet az érintett tanulók a mérésben való részvétellel teljesítenek. További kötelező tanórai foglalkozás a művészeti és a testnevelés órák kivételével számukra nem szervezhető.

Kertész-Farkas Krisztina, Bálint Judit, Ácsné Tóth Erika tanítók

Ami a konkrét számokat illeti: a 2016/2017-es tanévben óvodai nevelésben és nappali rendszerű oktatásban összesen 1 millió 586 ezer gyermek, tanuló vesz majd részt.

A tanévkezdéshez kapcsolódó további hír, hogy a jövő hónapban is folytatódik a az iskola rendőre program, amelyben 2900 oktatási intézményben mintegy 2200 rendőr vesz részt. Ennek célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, a gyerekek biztonságát veszélyeztető tényezők felderítése, megszüntetése. Minden évben felhívják az autósok figyelmét arra, hogy becsöngetnek , az iskolák környékén megnő a forgalom. Az intézményvezetőkkel és az önkormányzatok képviselőivel forgalomtechnikai bejárást végeztek, és elrendelték a szükséges intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!